tisdag 6 februari 2018

Lammlägg i ugn.

Vi köper ett helt lamm av en närliggande gård. Vi brukar köpa en låda styckfärdiga detaljer + färs (ca 4 kg färs) och till vårt hushåll räcker en 18-20 kilos lammlåda i lite mer än ett halvår. Nu mins jag inte precis vad vi betalar men runt
130 kr kilot tror jag. Det blir alltså bra mycket billigare att köpa ett halvt eller ett helt lamm istället för att bara köpa de "finare" delarna i butik som typ lammkotletter för 300 kr kilot. De finare eller jag kanske ska säga populärare delarna är inte heller lika roliga att laga mat med som när man får möjlighet att utforska olika styckdetaljer. Svenskt naturbetat kött köpt i närområdet är klimatsmart och supergott! I dag lagas det gryta på lammlägg/frambenet.

Ut i frysen och rota. En liten hel fryst blomkål, två runda frysta buljongsmörtärningar (ska beskriva i ett senare inlägg hur jag gör dessa) En påse frysta hela tomater. Ner i en järngryta med allt.


Det räckte till två rejäla portioner och blev över till en matlåda, minst. Så gott! Lammlägg, en styckningsdetalj som man kanske inte köper så ofta i butik men så här är den så otroligt smakrik och god. Köttet trillar av benet och smälter i munnen. Sån här mat passar så bra en sån här kall vinterdag som vi har i dag. Temperaturen visade att vi haft -14 i natt men nu är det "bara" -8

Alla grönsaker kommer från vår köksträdgård och svampen är plockad i skogen runt gården. Det gröna på tallriken är ärtskott. Jättelätt att grodda inomhus och ett fint tillskott av grönt den här årstiden.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar