måndag 9 juli 2018

Den första av allting är speciell.

När man odlar egna grönsaker och äter efter säsong så är den första av vilken färsk nyskördad grönsak den än må vara väldigt speciell. Att längta ett helt år tills nästa tillfälle och så äntligen få skörda under en
kort säsong gör att man verkligen uppskattar det som står till bords. Lite som en kräftpremiär, så som de var förr när man fick vänta enda tills 8 augusti innan det var tillåtet att återigen frossa under en kort tid. Så lever vi som fixar vår egen mat. Nu är det en härlig tid när den ena grönsaken efter den andra mognar och vi njuter av värme och alla läckra godsaker som vi jobbat rätt hårt för i våra köksträdgårdar. 

I morse var det dags att smaka på den första färska paprikan, det var ett år sedan. Så ljuvligt god på en ostsmörgås med en kopp kaffe. Vilken frukost! Jag har fina paprikaplantor i år och i princip helt snigelfritt i växthuset. Torkan påverkar men framför allt det genidrag jag gjorde i höstas då jag tryckte in fårull i alla springar i växthuset. Övverallt längs med marknivå där det förr kröp in både mördare, åkersniglar och små randiga snäckor. Där är det nu tätt så inga slemmiga djur kan ta sig in. Så jag räknar med en riklig skörd av både chili och paprika i år. Annars så är just dessa plantor + frukterna riktiga snigelfavoriter och helt omöjliga att odla i min köksträdgård med sniglar i närheten. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar