lördag 7 juli 2018

Plockar krusbär.

Den första hinken krispiga krusbär plockades på en timme. Trots taggar och elände. Efter ett tag får man in en viss snits och sticken minskar. Handskar är ett måste om
jag ska plocka dessa godingar. Värmen kommer snabbt om mornarna så det gäller att vara ute tidigt. Krusbärsbuskar kräver nästan att man närmar sig i heltäckande kläder.
Vi fick inga krusbär förra året men i år är vi rikligt kompenserade. 20 liter avplockat i morse och det finns lika mycket till att hämta. Vi kommer att sälja en del till staborn som vi känner. Det vi behåller fryses in, blir marmelad, lite kräm till svärfar som äääälskar krusbärskräm och sen ska jag testa att göra lite saft på krusbär, det har jag aldrig gjort tidigare.
En liten provsats; 2 liter krusbär, 4 dl rödavinbär som lämnats kvar på en buske, 1,5 liter vatten. Koka upp och sjud i 20 minuter. Mosa bären och sila genom duk. Koka upp saften, tillsätt socker efter smak. Av bärresterna tänker jag göra bärläder eller fruktläder som det också kallas.
Syrligt bärläder lätt pudrat med florsocker, lite smågott så där. Syrligt och sött. Inte nyttigt eftersom jag har lagt till socker men bättre än surakarameller i butik.

Gårdens gamla krusbärsbuskar har i år levererat ett överflöd :)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar