Färskare must än så här blir det inte
Vi har aldrig haft så mycket frukt på äppelträden som vi har i år så i år tänkte vi göra både både äppelcider, must och äppelvinäger. En ny rätt så enkel fruktpress har införskaffats och
här om dagen prövade vi den. Jag slogs med getingarna om fallfrukten ute på gräsmattan under äppelträden, de är riktigt jobbiga nu. Stingsliga och närgågna och det är huggsexa om fallfrukten. Om jag tänkt efter före så hade jag väntat med att pressa tills kvällningen när de flugit hem och lagt sig för natten. Men så tänkte jag naturligtvis inte. Däremot så höll jag till i köket utrustad med en flugsmälla. Först ska äpplena plockas, sköljas/tvättas och sen rivas eller krossas. I vårt lilla hushåll så får matberederens mixerfunktion duga till att finfördela äpplena inför press. Det är lite slabbigt och man får vara beredd på att städa köket efteråt men musten är så pass god att det är värt det. Sen ska det ju lagas mat också och jag gillar att göra det enkelt för mig.
Fram med en av mina bästa vänner, järngrytan. I med en skvätt olja, lök, en kyckling, ett äpple, tomater, bondbönor, störbönor, vitlök, kryddor, salt + en hemgjord buljongtärnnig. In i ugnen och låt den vara ifred. Någonstans i halv tid så vänder jag runt kycklingen ett varv och låter den gå klart. Medans maten lagar sig så stökade vi med att pressa lite fallfrukt och provsmaka.
Middagen var kunglig! Så fantastiskt god med ett glas nypressad äppelmust till. Vi valde ris till kycklingen men vad som helst hade ju smakat bra eller varför inte bara en bit bröd.
här om dagen prövade vi den. Jag slogs med getingarna om fallfrukten ute på gräsmattan under äppelträden, de är riktigt jobbiga nu. Stingsliga och närgågna och det är huggsexa om fallfrukten. Om jag tänkt efter före så hade jag väntat med att pressa tills kvällningen när de flugit hem och lagt sig för natten. Men så tänkte jag naturligtvis inte. Däremot så höll jag till i köket utrustad med en flugsmälla. Först ska äpplena plockas, sköljas/tvättas och sen rivas eller krossas. I vårt lilla hushåll så får matberederens mixerfunktion duga till att finfördela äpplena inför press. Det är lite slabbigt och man får vara beredd på att städa köket efteråt men musten är så pass god att det är värt det. Sen ska det ju lagas mat också och jag gillar att göra det enkelt för mig.
Fram med en av mina bästa vänner, järngrytan. I med en skvätt olja, lök, en kyckling, ett äpple, tomater, bondbönor, störbönor, vitlök, kryddor, salt + en hemgjord buljongtärnnig. In i ugnen och låt den vara ifred. Någonstans i halv tid så vänder jag runt kycklingen ett varv och låter den gå klart. Medans maten lagar sig så stökade vi med att pressa lite fallfrukt och provsmaka.
Middagen var kunglig! Så fantastiskt god med ett glas nypressad äppelmust till. Vi valde ris till kycklingen men vad som helst hade ju smakat bra eller varför inte bara en bit bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar