tisdag 3 juli 2018

Det drar ihop sig till slakt.

De har växt på sig fint och tupparna har så smått börjat att gruffa lite med varandra, de börjar bli könsmogna. De är runt 4 månader nu och hade de gått på enbart kraftigt industrifoder så antar jag att de nått sin fulla slaktvikt. Här har de fått blandad säd, industrifoder-bas och
fritillgång till allt de kan tänkas plocka i sig utomhus. Så om några veckor borde de vara slaktmogna också hos oss. Om jag förstår hur de gör i Frankrike rätt med just Bressehöns, för att få kalla köttet för Bresse. Så ska unghönsen nu stallas in och hållas lite trångt för att musklerna ska omvandlas till gott kött och djuren proppas i rejält med foder. Bröd, mjölk och fil verkar vara vad de utfodrar dem med de sista veckorna innan slakt. Jag tror inte att vi kommer att följa den traditionen. Här blir det nog frigång fram tills dagen innan slakt. Det känns mer etiskt riktigt och det är så vill vill få fram vårat kött. I det har gänget som var tio st från början så återstår sju och av de sju så är endast två hönor. Jag kommer att spara dem naturligtvis och två tuppar. Vågar inte riskera att slakta ur alla tuppar och bara ha en kvar i fall nåt händer. Det är spännande att följa en ny ras som man inte har någon erfarenhet av och få möjlighet att sätta ihop sin första avelsgrupp. Längtar redan tills de börjar lägga befruktade ägg och jag kan börja kläcka fram nya Bressehöns.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar