torsdag 28 december 2017

Nu är odlingsåret 2018 igång!

Listor, listor och listor. Jag skriver flera för att hålla koll på vad som ska sås och när. De förvaras bland fröerna och under senhösten - vintern så gör jag ibland om bland dem när jag kommer på att jag tänkt lite tokigt. För mig gäller det att sådderna som sås riktigt tidigt inomhus kan
flyttas ut i antingen varmbänk eller växthuset innan det är dags att så nästra omgång. Den omgången måste sen kunna flyttas på till nästa och så där avlöper de varandra fram tills inomhusodlingen är över.  Jag skriver också ner hur mycket av varje sort jag ska så, så att det träcker vårt behov och hinner ätas upp och framför allt får plats att växa någonstans innan skörd. Som flera andra säger, så lite och ofta!

I dag sådde jag för utplantering senare i varmbänken: Ett tråg med salladshuvuden, 25 st avlånga rödbetor, 25 st majrovor, 6 st tidiga vitkålshuvuden (de ska sen sättas i en annan bädd i växthuset) 10 st pak choi, ett tråg med plocksallad, 1 tråg portlak. 10 st gröna kålrabb. Resten som ryms i årets varmbänk sår jag direkt i den när det är dags.

Vyn ut över köksträdgården är ju inte så där jättelockande i sin bruna geggamoja. De två "lådorna" är två ankbad. Ett de använder och ett de vägrar att befatta sig med, så det ska bort. Men nu var det fröerna jag skulle skriva om. Jag satte även några chilisar, några bifftomater och kronärtskockor de behöver alla lång tid på sig för att utvecklas fram till skörd. Tomaterna har jag aldrig satt så här tidigt förr men någon sa att det brukar vara klokt när det gäller just biffarna om de ska hinna ge några mogna tomater innan säsongen tar slut. Jag prövar och ser hur det fungerar. Alla dessa sådder kommer att behövas extra ljus när de kommer upp och jag har inte satt alla frön utan har ett gäng kvar att så i reserv om nåt går fel. Kvar att så är rotselleri i några tråg men min ork dog då detta tog ett par timmar och nu är jag riktigt sjuk. Så rotsellern sår jag i morgon. 

Till lunch blev det isterband, stekt lök, rödbetor, potatismos gjord på sorten Sarpo Axona. Det var det sista av den potatisen som jag tog upp ur jordkällaren. Har inte sparat till utsäde eftersom den drabbades av skorv. Sommaren var ju väldigt lurig i år och det verkar inte ha passat den sorten, eller om landet var fel. Det var nytt och jag odlade i ensilage och halm. Det börjar även bli dags att så smått tänka på vilket potatisutsäde som ska köpas in och vad som finns till detta i jordkällaren. 

Bild från i höstas när jag plockade upp potatisen. Sarpo Axona är den röda och Verona den gula. Det är så roligt med egen potatis och det finns så många sorter att välja mellan när man odlar egen och de smakar så mycket godare. 



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar