måndag 12 mars 2018

Rågskorpor från Karlskrona

Jag gav mig på en karlskronitisk nationalklenod igår. Jag bakade deras speciella rågskorpor. Jag vågade inte göra en full sats om det skulle bli fjasko, som inflyttad utböling så tar man sig
an länets specialliteter med en ödmjuk försiktig attityd. Men det blev ju riktigt bra och goda. Jag är ju lite extra svag för rågbröd och att då göra en skorpa som innehåller råg och sen låte den få en lite hård knäckig yta. Så galet gott med smör och för den som vill en god ost och marmelad. Insidan på skorpan ska fortfarande vara lite mjuk, lite seg så där.

Här nere i Blekinge så tillhör rågskorpan världsarvet och de är mycket stolta över den och det ska de vara. Den höll fiskaren och hans familj mätt och vid liv de fattiga åren förr i tiden. Råg är ett sånt fint sädesslag. Fullt av bra saker som kroppen behöver. Det ger också en jättefin smak till bröd. 

Det här är receptet jag "nästan" följde

1 liter fet mjölk
50 g smör
3 pkt jäst
7.5 dl rågsikt
20 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk salt

Receptdyslektiker som jag är så kunde jag inte låta bli att byta ut 1/2 dl vetemjöl mot vetekli och jag gjorde som sagt en halv sats.


Skorporna är buslätta att baka. Blanda alla torra ingerdienser i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, slå sen vätskan över de torra ingredienserna i bunken. Jag använder en hushållsassistent som knådar ihp degen men annars så är det bara att handknåda den tills den gått ihop fint och glutenet börjar att bli aktivt. Låt sen degen jäsa 30 min. 

När degen jäst så knådar man ut rullar på längden och skär dem i lagom stora bitar. Skorporna här nere har traditionellt alltid en avlång form och är ungefär en handflata bred. Höjden på skorpan ska vara 1 cm i det här stadiet. Låt jäsa 30 min på en plåt.

Värm ugnen till 225 c och grädde sen skorporna i 10-12 minuter någonstans i mitten på ugnen. När skorporna sen svalnat skär man dem i två halvor och rostar dem i 200 c tills de fått lite rostad färg på ytan. Skorporna kan frysas orostade och rostas när de ska ätas, det blir lite som nybakt igen.

Googlar du så finns det fler recept på dessa skorpor men enligt BLT, Blekinge läns tidning så ligger dessa alra närmast originalet och skall smaka precis som de gör ute på Sturkö, där de är bäst!

 Smaklig spis!

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar