fredag 6 april 2018

Mulen morgon men hela världen är ändå full av vårkänslor hos oss.

Gårdagen var minst lika vårig trots gråtonerna. Under dagen sprack det upp emellanåt och solens guld letade sig ner på oss. Ett par timmar till i växthuset spenderade jag igår. Jag sådde en del saker i pluggbrätten. Bla rödbetor, pak choi och lokförare Bergfälts jätteärt, jag hoppas nu att jag inte är för tidig med den men det står
att den skall sås tidigt. Så jag gör ett försök. Nu gäller det också att skydda både den lilla ärtan i jorden och sen den spirande plantan för mössen. I går när jag kom in i växthuset så hade en mus fastnat i fällan. Den andra hade inte löst ut sig och betet fanns kvar orört. Pluggbrätterna på bilden är verkligen av yttersta skräpkvalitet och borde inte köpas. Jag gör det inte heller när de säljs till full pris men då och då så reas dom ut på hösten för någon tjuga och då brukar jag köpa, väl medveten om att jag gynnar plastprodukter som bara är slit och släng. Jag brukar försvara mitt agerande med att jag iaf inte köper skräpet till fullt pris, för det är de inte värda. Köper jag dem när de reas ut så kanske det svider lite hos handlaren att de inte gått att sälja dem till rekommenderat pris och det gör kanske att de tar in nåt annat, nåt med bättre kvalite. Jag får dessa plastbrätten att hålla ihop två kanske tre år. Sen är de så trasiga att de går till soporna. Köper man rejäla brätten hos tex Lindbloms, de är ju inte heller så fasligt mycket dyrare så håller de en livstid eller två och tröttnar man på odling så finns det alltid hugade spekulanter som vill köpa begagnat. 
Snön ligger fortfarande kvar men den är verkligen på väg bort nu. Mina plastlådor med vintersådder har tinat fram och det har börjat att gro i den ena. 
Det är kålroten som grott. Fantastiskt så tåliga de små fröna är. 
På den här bilden så ser man tydligt hur upphöjda bäddar fungerar. Snön smälter bort fortare och det blir varmare i jorden snabbare. Jag har tung lerjord så att höja bäddarna genom att lägga på mycket organiskt material är ett sätt att komma runt problemet med lerjorden. Det är också rätt sankt här och det gillar nog ingen annan gröda än ris. Man får helt enkelt planera sin odling och skapa efter de förutsättningar man har. Blir det en torr sommar så behöver jag aldrig vattna särskilt ofta ändå. Leran håller fukten väl och så täckodlar jag vilket också bidrar till att hålla bäddarna fuktiga. Men blir sommaren blöt och framför allt kall. Då krävs det att rötterna får stå lite ovanför lerjorden annars så kvävs och ruttnar de i den kompakta blöta leran. Lerjorden i sig är annars väldigt mineralrik och bra. 
Jag har hittills inte lyckats med morötter här i köksträdgården. Men det är inte så konstigt, jorden är alldeles för nybruten. Sent i höstas så testade jag att så palsternacka och morötter i den här jättebädden. Här växte det lök förra året med mycket gott resultat och jag har fyllt på den med kompost från gårdens djur och köksavfall. Denna bädd har den finaste jorden. Den är omgrävd flera gånger och jag har myllat ner skottkärror med gödsel från gården under ett par år nu. Så jag håller tummarna för att mullhalten är tillräckligt hög för att denna sådd skall gro. Den är också relativt torr om man jämför med flera av de andra bäddarna. Jag har haft en täckduk över för att skydda sådderna men den tog jag bort nu. Bädden är 1,20 cm bred och 10 meter lång, det ger oss palsternackor och morötter för hela säsongen. Jag planerar att skörda dem allt eftersom jag behöver dem. De största först så de mindre får växa på sig. Om det blir nåt vill säga, nu är det bara att vänta...













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar