söndag 6 maj 2018

Fransoser i solen och första kålen utsatt i bädd.

Fransoserna som jag köpte för ett par veckor sen har vuxit på sig fint. Av de tio små kycklingar jag från början hade så återstår 7 och de ser ut att må alldeles prima. Varför kycklingar tynar bort och dör
trots värme, rent vatten och bra mat är svårt att svara på men jag är glad för dem jag har kvar och alla är inte heller tuppar. Så jag kommer att ha en fin liten avelsgrupp av Bressehöns här på gården. De tuppar som blir övertaliga kommer vi att äta upp. Jag är väldigt nyfiken på hur köttet från dessa franska delikatesser smakar. Det är en del bärande ut och in nu. Små ällingarna tas ut på morgonen till sitt bad. Efter ett par timmar däri så får de vara i en nätinhägnad ett par timmar och om det finns tid så får de ett sista bad innan jag tar in dem på eftermiddagen. Likadant är det med fransoserna. De bärs nu ut på morgonen till sin betesbur och in igen på eftermiddagen. Och nästan alla förgrodda plantor står nu i växthuset, så snart kan jag återigen städa ut matsalen och ta bort extra lampor + planteringsbord. Det ska bli riktigt skönt när det rummet är tomt på växter, jord och krukor. Kvar inne är en del tomater, majsen och gurkväxter som jag nyss sått.
Och i växthuset är det nu nästan platsbrist så idag bestämde jag mig för att sätta ut lite kål. En bytta med förodlad kålrot, ja de är ju lätta att så direkt på växtplatsen men inte här hos mig. Här förodlar jag så mycket jag bara kan med tanke på sniglarna. Små plantor överlever helt enkelt inte här. Tillsammans med kålroten så sätter jag några pak choi. De blir skördeklara fortare än kålroten så det gör inget att de sitter lite tätt tillsammans. 
Denna gång gjorde jag ett dike i täckmaterialet och la i en matta av dyngsurt ensilage som jag haft i säckar sen i vintras. Det luktade ju inte hallon kan jag meddela men det gör nog gott för en liten kålplanta. Över ensilaget så la jag lagom med jord att plantera i.
All done! Nu gäller det att hålla täckt för alla som vill äta upp mina kålplantor och hålla stenkoll efter sniglar. Det är sniglar i bädden redan, längre ner i materialet och de brukar lockas upp när man plantertar nåt. Jag sätter oftast en fångstgröda som jag kallar det, nåt de kan krypa fram och kalasa på så att jag kan fånga dem och sen efter ett tag när jag märker att de avtar med sniglar så sätter jag ut den riktiga grödan. Men i år har jag inte hunnit med detta i denna bädd så jag håller tummarna att nåt litet överlever. I mitten sen så skall annan kål sättas ut, de stora maffiga sorterna.
Det är andra året som jag har detta nät och förra året så fungerade det så himla bra. Inte en enda fjäril eller mal hittade in till min kål. Jag hoppas på samma goda tur i år. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar