söndag 13 maj 2018

Kajplökssmör.

Dom här kajplökarna planterade jag förra året. En fin gåva åkte i jorden och nu har de tittat upp igen. Kajplök eller skogslök är en jättefin tidig vårlök med
god lök smak. På Gotland har de Kajpsoppa som en vårfavvis, där växer den vilt i mängd. Den finns vild på flera ställen i Sverige och det är tillåtet att plocka men inte att gräva upp lökar. 
Av min lök gör jag kryddsmör i år (och man måste ju bara provsmaka) Jag har inget jättebestånd men jag jobbar påt. Så ett kryddsmör i frysen kommer att ge oss smakminnen i höst och vinter och den läckra gröna färgen blir en härlig färgklick på tallriken.

Ca 1,5 liter kajplök skuren i mindre bitar kör jag sönder i mixern med salt, vitpeppar och några vitlöksklyftor. Om det är svårt att få till en jämn smet så pytsar jag i några skvättar olja. 

När löken och kryddorna förvandlats till en jämn smet så klickar jag i rumsvarmt smör, ca 1/2 kg, lite i taget medans jag låter maskinen jobba in det i löken. Det går att använda en elvisp också eller en gaffel och själv arbeta i hop smör och lök. 
Jag rullar in mitt färdiga smör i smörpapper och sen lägger jag dem tillsammans i en plastpåse . Märker upp det och förvarar det sen i frysen. En rulle räcker fint till 4 personer som vill ha ett gott smör till en köttbit eller fisk. Hållbarhet i frysen är minst 6 månader men jag har nog haft det betydligt längre. På samma sätt gör jag också dill och persiljesmör.

I dag har jag fått ett 50 tal kajplökar till som ska sättas ut i köksträdgården. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar