Päronträdet en överlevare?
På bilden är vårt päronträd jättefint. Frodigt grönt och full av livskraft och kart men skenet kan bedra. Vi har nu bott här sen vintern 2014-2015. Mitt i vintern så gick det inte med mina oerfarna ögon att se vad detta kunde vara för träd, lite lustigt planterat mot en
mur. Kanske var det tänkt att det skulle spaljeras upp, det hade varit väldigt läckert och säkert fungerat bra. Det är sol mot muren hela dagarna. Våren kom och bladen började utveckla sig och nu stod det klart att vårt päronträd inte mådde så bra. Orangefläckar på så gott som samtliga blad. Suck och stön, päronrost tänkte jag och googlade som besatt. Krävde genast att guben skulle ta på sig arbetskläderna och ge sig ut och såga ner de två stora gigantiska cypresserna som stod som tvillingtornen eller nån form av väktare på var sin sida om vägen när man kör in på vår gårdsplan. I runda slängar 10 meter höga och jag avskydde dem redan på visningen och viskade för mig själv, de ska bort! Och nu var det dags, rädda päronträdet om det går. Sen är det så också att jag gillar inte alls såna där åretrunt gröna granplantor i någon form. Så vi sågade ner dem. Och jag googlade vidare. En sak med bladet var att det orange partierna inte alls såg ut som päronrost. Jag var mer inne på nåt skadedjur men så snubblade jag på en annan som frågat i en spalt med precis samma orangeblad! Och svaret: Päronrost. Fast jag inte fått någon annan bekräftelse på vad vårt träd lider av så är jag fortfarande inte helt övertygad om att vårt träd har just päronrost.
Päronrost verkar vara runda orangefärgade fläckar på bladet, släta utan upphöjningar. Mina blad ser mer ut som en lättare variant av krussjuka. Jag har googlat och letat efter nån stekel eller nån näringsbrist som kan drabba päron men hittills utan resultat. Så nu har jag faktiskt gett upp. I våras så sa jag till trädet att om du inte ger någon frukt i år, vi har bott här nu i tre år och det är samma visa varje år. Bladet utvecklas ser skumma ut och det kommer inga blommor. Sen står trädet där hela sommaren med några hundra spretiga blad och ser malätet ut hela sommaren, så i år gäller det. Ge oss frukt eller vi eldar upp dig i vedpannan. Sen kom våren och så bara poff, fullt med normala blad och endast ett fåtal orangefärgade, så snopet! En rätt stor gren på ena sidan av trädet verkade dock ha tagit rejält med stryk av vad det nu lidit av för det var nästan helt dött. Jag tänkte ge mig på de grenarna med sekatören med ändrade mig. Ingen frukt utan eldas upp hade jag ju sagt, varför jobba nu med sekatören i onödan.
Tyvärr har jag ingen bättre bild på hur bladen brukar se ut men det är rätt stora orangefärgade knottror som flyter samman till större fält. Bladen liksom rullar ihops sig och ser lite skrupna ut till slut och en del är ihoprullade från början och "öppnar "sig inte.
Det här är en bild på som jag stulit från nätet (bildbyro). Det här är klassisk päronrost. Det skiljer väldigt mycket på denna bild och min. Det är därför jag är övertygad om att mitt träd har lidit av något annat.
Min glädje när sen trädet går i blom känner knappt några gränser. I tre år har jag velat ha ett blommande päronträd som ger frukt. Päronblommorna är så otroligt vackra tycker jag och päron är en av mina favoritfrukter.
Och jag grunnar vidare. Två äppelträd har vi på framsidan, det ena blommar först och sen det andra. Det som blommar först tappar sen alla sina kart och ger ingen frukt, träd nummer två däremot levererar. Träd nummer ett har haft äppelvecklare som ställt till det men sen då förra året. Då kom kylen under blommningen och mycket av bär och frukt uteblev då ingen pollinerade blommorna. Men träd nummer ett som blommade precis innan kylan satte otroliga mängder med äpplen förra året! Inte ett spår av äppelväktar larver. Jag tror de frös ihjäl helt enkelt. De finns ju som ägg redan i trädet på våren och vaknar vid blommningen. När sen kylan slog till så dog antingen äggen eller de små larverna. Kanske hänger detta även ihop med hur vårt päronträd mår i år? Det har normala blad, det blommade...
Det har satt kart!!!
I dag i hettan gick jag förbi trädet, ja det har blivit personligt det här, trädet och jag liksom, då får jag se att flera av grenarna i toppen är kalätna och rätt så stora lurviga larver krälar omkring och tuggar på bladen! Men hej den som ger sig, inte jag. Fram med vattenslangen och så bara en hård stråle rakt upp i maskeländet. Jag sprutade iskallt vatten på både trädet och mig med det var det värt. Nu ska det här trädet banne mig räddas. Att just det blev drabbat är kanske inte så konstigt, det är säkert lite svagt efer alla år med orengafärgade blad som väl knappt tagit upp näring från solen och luften.
Tänk nu om detta päronträd har frukter som jag absolut inte gillar, små hårda grå saker och inte alls de mjuka generöst saftiga som jag hoppas på haha, ska det bli brasved ändå då tro.
Pärongallkvalster.
SvaraRaderaTur du tänkte ta ner cypresserna i alla fall!
Hur gick det åren efter med päronträdet?