måndag 28 maj 2018

Pesto på basilika och sparrissallad.

Nu är det verkligen en härlig tid som smyger igång. Nu börjar jag kunna skörda så att vi har godsaker att äta, det är helt enkelt skördefest varje dag! Korgen följer med varje morgon ut till köksträdgården och jag
kikar runt på vad jag kan laga för gott av sådant som nu går att ta lite av. Jag har skrivit tidigare om sparrissallad och hur mångsidigt man kan använda den, denna fina kulturväxt som var så vanlig förr i köksträdgården. Denna morgon så norpade jag några nävar basilika i växthuset och stal en vitlök ur bädden. Vitlök sätter jag så pass mycket av att jag kan offra någon tidigt. Den har inte en utvecklad lök än men blasten och den lilla löken har en mild god smak som är fin i röror och sallader. En näve klippt gräslök och några blad sparrissallad så var jag nöjd.

I kylen så låg det två ostskalkar av en smakrik ost, här ska lagas pesto! Dagens pesto innehåller

Rapsolja
Salt
vitpeppar
1 färsk vitlök med blast
4 st sparrissalladsblad
3 nävar med basilika
ett litet knippe blommande gräslök, ja blommorna äter vi också.
2 ostskalkar
1/2 dl skalade solrosfrön

Mixa alla grönsaker och kryddor i mixer, tillsätt olja lite pö om pö och jobba med konsistensen. När röran är hyfsat jämn, tillsätt osten och kör den så att de blir lagom bitar (önskvärt tuggmotstånd. Slå sen i solrosfröna och kör ett par varv.
Jag gillar själv att det inte är helt slätt utan det ska vara lite crunch men det är bara att köra lite längre om man så önskar.
Jag lovar, änglarna sjöng i himlen och smaklökarna gjorde kullerbyttor på tungan när jag provsmakade detta himmelrike. Så otroligt gott och lätt att göra. 
Dagens lunch. Hembakt rågbröd med sparrissallad, Kallskuren tunnskivad lammstek toppad med kajplökspesto.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar