Min första sådd med bondbönor är färdig och har skördats nu. Den är mindre än det brukar bli. De hade det svårt bondbönorna. Utsatta tidigt med fortfarande kalla nätter och nära på frost för att bara ett par veckor senare stå
i 40 grader värme i dallrande sol hela maj. Så denna skörd äter vi av nu direkt och jag plockar av de börnor jag behöver lite eftersom. I går när det var dags för kvällsmackan så gjorde jag en så galet god smakkombo, en av de bättre så jag måste skriva ner den här för att komma ihåg den. Bloggen funkar så, det är min dagbok, mina minnesanteckningar, min kokbok som jag kan titta tillbaks i och påminnas. Jag hade tidigare på dagen gjord en bondbönsröra och nu bredde jag den på smörat bröd, la på italiensk salt tunnskivad korv och söta goa tomater. Vad kan jag säga, vissa gånger får man verkligen till en fullträff och det här var en sån gång. Bondbönsröran kan användas till allt men just detta ska jag lägga på minnet.
Busenkel bondbönsröra:
Färska råa bondbönor mixas med olja, salt, peppar och vitlök till en jämn smet. Thats it! Sen kan man laborera själv med mer innehåll eller annan smaksättning. Röran kan användas till allt i princip.
Nu till livsmedelsverket; De reckomenderar att alla baljväxter förvälls, även ärtor (sockerärt, spritärt osv) Så vet du med dig att du är känslig och kan få ont i magen, förväll bondbönorna först och mixa dem sen. Inga bönor ska ätas råa, men bondbönan är ingen böna det är en ärta, som man ändå då kan reagera på enligt livsmedelsverkets. Så nu har jag skrivit ut det. Här kan du läsa mer om Lektiner som är det som ställer till det för den som är känslig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar