Här började förberedelserna för del 2 av köksträdgården. I ett försök att kväva kirskål, skräppa och kvickrot så la jag ut en stor presenning och täckte marken. Den låg sen nästan
ett år innan jag började jobba med denna yta.
Vek undan en bit i taget vart efter jag fick tag i material, grundade med kartong och la sen på kasserat ensilage, färsk och brunnen hästskit, hönsskit, gräsklipp, löv. Ja allt vad jag kunde få tag i, öste på lager på lager efter lasagneprincipen. Detta började jag med redan på senhösten så att maskarna skulle hitta hit och börja bryta ner materialet till jord.
I våras så satte jag ut ett gäng med försådda plantor som stått först inne i boningshuset under extraljus och sen ett tag i växthuset där jag också planterade om dem till varsin liten kruka innan utsättning i bädden. De har vuxit fantastiskt fint i år i denna välgödslade bädd. Plantorna är över två meter höga och varje planta har fått behålla två kolvar som nu är fullmatade med gyllene majs. Dags att skörda alltså.
68 Stycken fina majskolvar och det finns mer att hämta! Vilken skörd av majs vi får i år.
Preparering av bädden har varit a och o. Ända fram till utsättningen av plantorna så har jag lagt på organiskt material i bädden och när väl plantorna var på plats så började jag gödselvattna efter en tid med både nässelvatten, ankbadsvatten och kissvatten. Det har gjort att kolvarna har blivit fina trots att majsplantorna egentligen har stått lite väl trångt i år. Jag har också vattnat dem lite med slang från och med i mitten på juni då även min lerjord började att torka ut. Vi har egen djupbarrad brunn så vi har inte berörts av vattningsförbudet men det innebär ju inte att man slösar för det, för vad gör man om brunnen sinar? Nej dricksvatten är jag alltid försiktig med. Det är ingen oändlig resurs på vår jord.
Ett roligt jobb denna morgon. Lagom svalt i blåsten så koftan åkte på sen var det bara att börja skala av den nyskördade majsen. De har sitt eget fina omslagspaspper och det är lite som att öppna en present. En present och ett tack så mycket för ett bra jobb i köksträdgården denna säsong.
Jag valde att frysa in denna skörd som hela majskolvar. Potatisskörden blev ju lite knaper men jag kan absolut tänka mig att äta en majskolv eller två istället för potatis. Jag älskar majs!
Och gubben mår lite bättre. Igår hade han feberfrossor och låg på avdelningen med tre täcken och ett dropp med alvedon rätt in i blodomloppet hela natten. Jag saknar honom och jag vill gärna ha hem honom. Men mest vill jag att han blir frisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar