fredag 28 september 2018

Inlagd ugnsrostad paprika.

Så goda och så rikligt belönade som vi blivit i år på paprika. De här är de sista som plockades in från växthuset för någon dag sen. Dem ska vi njuta länge av så de ska grillas i ugnen och sen
läggas in i olja med lite vitlök och nåt pepparkorn. Vi gillar inte het (stark) mat så vi nöjer oss så.
Väl sköljda halvor eller kvartar på galler med en plåt under då de droppar saft i ugnen. Ta ur det vita och fröna, passa på att spara frön till nästa års utsäde från de bästa paprikorna. Pensla paprikorna lätt med lite olja på ovansidan. Jag använder alltid någon svensk variant av matolja. Sen in i ugnen tills de blivit nästan helt svarta. Jag valde att köra mina på 250 c
När de fått fin färg så ner med dem i kallt vatten så är det lätt sen att dra av det brända skinnet. Det ska tydligen också fungera att lägga dem i en plastpåse för att svalna och sen dra av skinnet. Det har jag inte prövat. Eller så låter man skinnet sitta kvar helt enkelt men då skulle jag nog inte ge paprikorna ett så bränt utseende. Sen varvar jag paprikor och några vitlöksklyftor i en rengjord burk med några hela pepparkorn. Man tar det man tycker är gott helt enkelt. När burken är fullt av paprika så fyller jag på olja upp till en halv centimeter från kanten. Ställer alla burkarna på en ugnsplåt, bläck med högkant som jag fyller med vatten. Ett vattenbad alltså. Ställer in i en sval ugn och sätter värmen på 70c. Sen får de står där tills jag kan mäta upp oljans temp mitt i burken till 70c med min kötttermometer. Då tar jag försiktigt ut burkarna -var försiktigt, de är varma!!! och skruvar snabbt på locket, vänder burkarna upp och ner och låter dem svalna. Sen förvarar jag dem mörkt och svalt i vår jordkällare men ett skafferi passar också bra. Nu kan vi njuta av våra paprikor under en längre tid. En öppnad burk förvarar jag i kylskåpet och de håller sig så länge innehållet är under oljan. Oljan är fin att använda i matlagningen.

När man lägger in mat i olja så är det viktigt att tänka på att det kan finnas en bakterie (Clostridium botulinum) som kan utveckla giftet botulism som är dödlig! Det är världens farligaste gift och det måste påpekas. Det är mycket ovanligt med botulism i Sverige men i rätt mijlö, en syrefattig miljö som just inläggningar i olja erbjuder så kan giftet utvecklas. Läs på om boutulism innan du gör inläggningar i just olja är mitt råd. 

Jobba med rena förstklassiga produkter och väl rengjorda redskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar