I går var det tomatsåskokning igen. Det är ett stående inslag i veckan denna skördesommar. Tomatplantorna är redan väck men det överflöd som fanns kvar på dem är antingen i källaren under boningshuset för långtidslagring , i torkrummet för att mognas till tomatsås, i backar utomhus i
köksträdgården. De tomater som plockades in i går var delvis mogna från köksträdgården och från torkrummet. Men nu börjar det bli kris med burkar så jag hoppas att resten av tomaterna mognar väldigt långsamt.
köksträdgården. De tomater som plockades in i går var delvis mogna från köksträdgården och från torkrummet. Men nu börjar det bli kris med burkar så jag hoppas att resten av tomaterna mognar väldigt långsamt.
Bönorna som jag länge fruktade inte skulle ge nåt på grund av sniglarna i våras har gett oss guld! De har blivit lika rikligt med bönor som med tomater och frysen är nu full med härliga förvällda bönor som vi kan njuta av tills nästa år och en bit in på detta. Kanske ända fram tills nästa skörd. Så nu har jag slutskördat den större bönbädden där jag haft Neckargold, en gul trådfri vaxböna som jag älskar. Den är så god. Plantorna hade en del bönor kvar som mognat sent och som nu kommer att ingå i de pizzor jag skall baka. Utöver det så har jag sparat en massa bönskidor för torkning på plantorna som skall bli utsäde och det såg riktigt bra ut. De bönorna ligger nu i sina skidor och torkar lite till i torkrummet. Så glad att jag bestämde mig för att göra i ordning det rummet för detta i spinnhuset. Annars har allt legat på tidningspapper och i korgar i matsalen. Utöver bönorna så tog jag in lite annat också till mina pizzor. En härlig känsla att med en korg på armen gå runt och välja bland de grönsaker som finns kvar ute i köksträdgården.
Medans min pizzadeg fick sig en omgång i matberedaren så passade jag på att göra iordning allt det som ska bli topping. Bönorna bröt jag i mindre bitar och har förkokt i salt en stund då vissa var lite mer utvecklade än andra och jag inte vill att vi får ont i magen av halvråa bönor. Pizzan gräddas ju bara 15 minuter i vår ugn och bönorna behöver mer tid för att Lektinet (gift) ska försvinna.
Riven ost är hos oss en självklarhet på pizzan och två ostkalkar hade jag sparat för detta + lite av den nya osten. Skuren purjolök, Rejält med tomatsås som jag spetsat med två små vitlökar och lite chilli, Gul tefats squash och en grön kålrabbi skivade jag tunt i matberedaren och majrovan revs i strimlor. Grönkålen kokades i saltat vatten och kördes sen sönder i beredaren tillsammans med peppar, salt , en skvätt olja och två matskedar skalade solroskärnor. Mest för att göra nåt kul med den. Den kommer att klickas ut lite här och där över pizzan. Det blir en helt vegetarisk pizza denna gång och den som inte äter ost får pilla bort den ;)
Degen kör jag i matberedare under tiden och känner med fingret när blandningen av ingredienser skänns bra. Då får den gå tills bunken börjar bli varm, då vet jag att glutenet är aktiverat och jag kan ställa undan degen för att jäsa. Är ugnen ledig så ställer jag degen där, i kall ugn förstås.
Denna deg höll på att rymma när jag tittade till den.
Degen var smidig och fin och det gick lätt att kavla ut mina pizzabottnar. Här svingar vi inte degen som en riktig pizzabagare inte. Den gamla mormorsmetoden med kavel duger alldeles utmärkt för mig.
Det blev lite deg över och det som var kvar av osten fick bli bröd med ostgömma i.
Ett sånt här mumsigt bröd tillsammans med
resterna från pizzatoppingen och
en squash från köksträdgården blir en fin lunch. Squashen ska strimlas och bli till "pasta". Röran ska bli en ljummen sås till.
Bland den bästa squashpastan jag gjort. Röran och osten var kanoners till.
Det var allt för denna gång.
Degen kör jag i matberedare under tiden och känner med fingret när blandningen av ingredienser skänns bra. Då får den gå tills bunken börjar bli varm, då vet jag att glutenet är aktiverat och jag kan ställa undan degen för att jäsa. Är ugnen ledig så ställer jag degen där, i kall ugn förstås.
Denna deg höll på att rymma när jag tittade till den.
Degen var smidig och fin och det gick lätt att kavla ut mina pizzabottnar. Här svingar vi inte degen som en riktig pizzabagare inte. Den gamla mormorsmetoden med kavel duger alldeles utmärkt för mig.
Det blev lite deg över och det som var kvar av osten fick bli bröd med ostgömma i.
Ett sånt här mumsigt bröd tillsammans med
resterna från pizzatoppingen och
en squash från köksträdgården blir en fin lunch. Squashen ska strimlas och bli till "pasta". Röran ska bli en ljummen sås till.
Bland den bästa squashpastan jag gjort. Röran och osten var kanoners till.
Det var allt för denna gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar