Varje höst plockar jag några liter slånbär och gör ett par flaskor slånbärsjuice. Saft späder man ut medans juice är pressad bär eller fruktsaft som tappas på flaska direkt. Man kan kallpressa eller varmpressa. Jag gör
en hemmavariant. Sjuder bären, ca 1 liter bär med 1 liter vatten tills bären går att mosa, sen silar jag bort vätskan och värmer upp vätskan igen. Denna gång med lite socker så att det är gott att dricka. Socker efter personlig smak alltså. Sen häller jag upp musten på varma rengjorda flaskor och på med korken. När de svalnat sen så ställer jag dem mörkt och svalt, numera i jordkällaren.
Dessa flaskor är min champagne. Jag väntar i det längsta med att börja njuta av dem. Helst så ska hela långa vintern gå eller i alla fall så bör vi var någonstans i senvintern, januari typ. Då öppnar jag en och njuter denna kanongoda must. En öppnad flaska håller sig bara ett par dagar men det är aldrig någon risk att slånbärsmusten blir dålig. En öppnad flaska tar slut samma dag.
Slånbär är ett så kallat superbär. Tillsammans med Aronia och nypon så är de det bären som innehåller mest antioxidanter och dessutom även bra vitaminer, spårämnen och mineraler enligt en vetenskaplig undersökning som gjorts av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) Och som om det inte vore nog. Slånbärsbuskar växer det nästan överallt i naturen, längs med åkrar, längs med grusande småvägar... Det ingår dessutom i allemansrätten att plocka dem. De är alltså gratis!
Bären ska plockas nu på hösten när de blivit blåsvarta. Helst efter en frost natt eller två men då kan det vara försent då även fåglarna gillar dessa bär och rätt fort äter rent buskarna. Jag tar dem nu och lägger dem i frysen ett par dygn, sen gör jag saften. Buskarna har långa vassa taggar så man får vara ordentligt klädd bara när man ska plocka. Slånbär innehåller garvämnen som gör att de inte går att äta direkt från busken utan behöver den där frostknäppen. Men sen så blir det en otroligt god saft eller must, en riktig törstsläckare som fler borde upptäcka.
Så ut och plocka, se till att ha ett par flaskor undanstoppade i förrådet! Unna dig lite exta gott mitt i mörka senvintern när ingenting växer och dagarna är korta. Då kan det var mysigt att boozta sig själv mellan förkylningar och vintertrötthet.
För den som vill ha nåt starkare så kan jag rekommendera slånbärslikör, busenkelt att göra. Recept finns på nätet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar