onsdag 21 november 2018

En ynklig tupp räcker till många portioner.

En sån här liten stackare får man försöka utnyttja på bästa sätt. Meningen är ju inte att vi ska frossa i kött utan vi försöker se köttet som nåt extra till alla våra goda grönsaker. Köttet ger oss möjligheter till protein och en väldigt god smak men protein finns i baljväxter också. Denna tupp skall nu bli en middag för 4 personer och resterna ska räcka till lika många.
 Styckade av benen och sen ner i järngrytan. Ett gäng tomater som börjar se lite trista ut kan läggas i hela eller delade. 
Sen är det bara att fortsätta att ösa på med godis; olja, lök, bönor, kryddor, salt. Ta vad du har hemma och sånt du tycker är gott. In i ugnen på låg värme 70-100 c och låt det gå klart under några timmar. 
Rykande varm, direkt ur ugnen. Jag har vänt på tuppen efter ungefär halva tiden och då hamnade grönsakerna underst i den goda saften från köttet och oljan. Satte på ett lock och ställde tillbaks grytan i ugnen igen.
När köttet är lätt att få loss från benen så är det klart. Nu låter jag detta svalna under lock och plockar sen rent benen från kött.
Nu har jag en liten låda med grönsaker som är jättegoda att blanda med nån pasta, tex spagetthi eller penne. Vill man lägga till tomatsås så funkar det fint. Det räcker till 3-4 portioner. I den större byttan ligger köttet och det kan blandas ut med ris, bulgur eller vad man nu tycker är gott. Att värma köttet med lite grädde är inte heller så dumt. Det kommer att räcka till 4 pers. I de små byttorna ligger det som blev kvar av olja och köttsaft. Det använder jag som buljong. Nu fryser jag detta så har jag nästan maten färdig när det ska användas.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar