Gårdagens väder bjöd ju på ett perfekt hämta julgransväder. Stämningen var på topp även om jag vet att den snö som faller här blir det brun blöt smetig lera. Jag röjde av hela bottenvåningen i vårt hus och ett tag var det sån kaos att jag funderade på att bara lägga ner. Men i år blir det julafton
med släkt hos oss så det är bara att ta ett par djupa andetag och fortsätta. När man lever som vi gör på landet, på en gård och försöker att vara självförsörjande så är det projekt och matförvaring lite överallt i huset och så får det lov att vara. Utan att städa ihjäl sig så lyckas jag fixa fram de sittplatser vi behöver vid det stora matbordet i matsalen. och sanningen att säga så är det mest prylar jag plockar undan eller skyfflar till ett nytt ställe.
med släkt hos oss så det är bara att ta ett par djupa andetag och fortsätta. När man lever som vi gör på landet, på en gård och försöker att vara självförsörjande så är det projekt och matförvaring lite överallt i huset och så får det lov att vara. Utan att städa ihjäl sig så lyckas jag fixa fram de sittplatser vi behöver vid det stora matbordet i matsalen. och sanningen att säga så är det mest prylar jag plockar undan eller skyfflar till ett nytt ställe.
Vi får äta vår julmat tillsammans med en äggkläckare som står med 20 talet ägg, ett långt bord med mina chilli och övervintrade paprikaplantor. I tv rummet står det korgar med vintersquash, men å andra sidan sämre inredningsdetaljer har jag sett i tjusiga magasin.
Det viktiga är att vi träffas, äter tillsammans och har det lite mysigt. Det allra bästa tycker jag är att vi får bjuda på sånt som vi lyckats producera på gården. Gris har vi inte så allt fläskkött köper vi in men det blir nystekta hemgjorda köttbullar på lamm och kalkon. Kul att se vad gästerna tycker om de olika varianterna. Det blir lite olika kålsallader bla rödkål och en sorts coleslaw på vår goa färska spetskål. Ägg från hönsen, nybakt bröd, vår egen källarlagrade ost, det finns tomater kvar att bjuda på, lammrevbenspjäll, Stekta blandade grönsaker som jag gör som en ljummen sallad, grönkål och brysselkål kommer det att finnas och kronan på verket, lyxen -färskpotatis!
(Det blir flera kalas och vi har det uppdelat så att det ena vi ska på bjuder på Jansson och det andra dagen efter julafton bjuder på lutfisk så det står inte på vårt bord i jul. Det är ett smart sätt för de vänner och släkt som inte träffas just på julafton att få överlämna en julhälsning, en klapp (barnen) och umgås denna jul.) Mitt i vintern hämtar jag färskpotatis som jag sparat ute i ett par bäddar, med ett tjockt täcke av löv över jorden så att det inte fryser. Det är lite läckert tycker jag att man om man odlar själv kan unna sig den lyxen och det är egentligen inte så svårt. Sätter man potatis i augusti så är den skördeklar i oktober-november här nere. Har man platsbrist eller ingen pallkrage så går det att sätta två-tre potatisar i en hink och låta dem växa där. Smidigt som tusan.
Det blir en bra jul i år igen. Konsten är att sänka sina egna förväntningar. Ta det lugnt. Hellre att man slappar i soffan och mumsar gott än att man sitter stelt och rakryggad i kläder man inte trivs i. Vi som har djur har ju oavsett årstid eller om det är vardag eller helg bestyr som ska göras och vi brukar inkludera våra gäster i det. Här blir det vedhuggning till kakelugnen, matning av fjäderfän både på morgonen om någon vill komma tidigt och på eftermiddagen för dem som vill då. En promenad runt gården och på våra marker uppmuntras så att man får andas lite och komma ifrån en stund. Jag älskar julen, trots att jag inte har haft det så lätt som barn. Jag skapar den jul jag vill ha. Och nu har jag flera dagar på mig att stöka till igen...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar