måndag 10 december 2018

tuppkött, så mört, så mört!

Långkok, slowfood, lågtempat tuppkött. Ett inlägg som jag skrev dagen efter senaste tuppslakten.
Så mört att när man lyfter upp ett ben så ramlar köttet av.
De två tupparna jag la i en gryta med kryddor och buljong är nu klara. 3an på spisen i 3-4 timmar och köttet är perfekt. Spadet tar jag naturligtvis hand om. Det ska bli soppa idag på det och resten ska reduceras ner till minst hälften och frysas in till buljongtärningar.
Innan jag silar bort spadet från köttet så plockar jag ur så mycket ben jag kan hitta med en hålslev. Jag tar också bort det mesta av skinnet som nu gjort sitt, det är mest sladdrigt och inte så kul att ha i maten men har bidragit till fettet och en massa smak under kokningen av tuppen. Sen lägger jag köttet i fryspåsar i lagom portioner och öser i ett par matskedar buljong. När köttet ligger i påsen så är det lätt att känna igenom med händerna utanpå påsen om det finns benbitar kvar bland köttet. Bålen /skrovet på en fågel är full av små vassa revben och dem vill jag ju inte ha med och detta sätt tycker jag fungerar bra, då slipper jag gegga med händerna igenom hela köttet. För vårt hushåll så fryser jag köttet i portioner om 3 denna gång. Då finns det lite extra så att det kan bli en matlåda också när jag använder en påse. Beroendes på vad jag lagar så kan varje påse bli mat för 4 egentligen. Tillför grönsaker och rotsaker så blir det väldigt mycket mat tillsammans med tex ris eller nåt annat i en mustig gryta. Då kan dessa två tuppar bli mat till 15 personer! I skålen så har jag det kött som ska ner i min hönssoppa idag. Det blir soppa + gott bröd till 4 personer då jag får hem några kompisar till lunch.

Att fota mat och matlagning i ett vanligt nedslitet 60 talskök är lite vanskligt. Det blir ju inte som i de colorerade livstilstidningarna som vill få oss att tro att det lantliga självhushållet är som i tidningen Lantliv och liknande magasin. Nej det här är det real deal, det här är en äkta livstilsblogg ;)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar