fredag 4 januari 2019

Biblioteket.

I går eftermiddag så var vi på Biblioteket inne i Karlskrona. Denna fina institution som vi kan utnyttja till att förkovra oss och boosta vår kunskapsnivå eller bara drömma oss bort i en roman eller en biografi. Det finns nåt för alla smaker och det är helt gratis (ja förutom det då som går till bibliotekens fortlevnad från vår skattsedel) Ett giltigt "lånekort" och boken är din för några veckor framöver. Vi har varit flitiga biblioteksbesökare genom åren men på sistone så har det gått lite i skov det där men nu så tyckte jag att det var dags att vi tog en tur till biblioteket igen och återigen försöker göra det till en vana. Jag var i första hand ute efter lite
faktaböcker i ämnen som intresserar mig och kom bla hem med denna bok om Potatis, vår mest älskade knöl. Tanken var att ett så brett ämne måste ju bara ha en massa att lära ut till mig. 

"Tryggheten ligger i tyngden. Av en välfylld potatissäck på ryggen. Nu kan vintern komma och stormarna rasa, för i jordkällaren ligger överlevnadsklumparna. Små paket av insamlat solljus att leva av."

De allra första raderna sätter tonen på nåt sätt och jag blev genast infångad i författarens sätt att skriva om pärerna. Det blandas fakta och anekdoter om potatisen, dess ursprung och världens förhållande till denna knöl.

- Hanna fnyser åt hur det blivit, att en vanlig affär har över hundra sorters schampo men bara två potatissorter. Som ofta är helt anonyma under titlar; fast och mjölig. I individualismens tidevarv, där ska man välja mellan oändliga horder av teleoperatörer, mobilsignaler och mobilskalsmönster, har potatisen gått åt andra hållet. När Hanna växte upp så fanns det fler potatissorter än någon någonsin kommer att kunna räkna.

Hanna som nämns i boken har hunnit bli närmare 90 år. Hon har odlat och förvaltat närmare 250 sorters svensk potatis genom åren.
I Anderna, Peru så odlar man närmare 8000 sorter.
Det är mångfald det! Jag har inte kommit så mycket längre än i boken men det är lovande än så länge. Jag hoppas att jag får matnyttig info i hur jag ska tänka kring valet av potatissorter i min egen odling och bra tips kring själva odlandet. Nu är det åter till soffan och boken där också mitt te står och väntar. 

POTATIS
Av Anna Froster



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar