Tefatsquashen håller sig fortfarande fin. En del har säckat ihop under vägen med dem är det ju bara att stoppa i komposten. I dag tänkte jag ta två stycken, en vit och en orange till brödbaket.
Salt, solrosfrön, torkade tomater, linfrö, squash, äppelmos, kruskakli, ringblomma, jäst och sen mjöl... men vänta nu. Lite försent upptäcker jag att rågmjölet är slut, alla varianter av rågmjöl är slut. Illa, råg ger det där lilla extra smaken. Och vetemjölet, det var alldeles för lite kvar. Men det fick gå. Det var inte tal om att knåda ihop och forma limpor, nej slafs slafs ner i jäsbunkarna med en nästan rinnande deg.
Och sen efter en timmes jäsning, stjälpa ut degen som satt fast i bunken på bakbordet. Snabbt dela den i två och lyfta ner den i formen. I dag får degen göra som den vill vad gäller formen på brödet.
Efter en halvtimmes jäsning under duk. Inte så pjokigt i den fria formen. Men den får jäsa en stund till. Ugnen är inte tillräckligt varm än.
Under tiden äter jag rester till lunch. Stekt potatis, lök och majs tillsammans med rödbetor och ägg - allt från gården. Värmde på lite lammkött och ett par prinskorvar till detta. Lammet är från en gård i närheten och prinskorvarna köpta i butik. Rödbetorna är egentligen polkabetor så de blir lite ljusare än vanliga rödbetor när man lägger in dem. Det är mycket kött och potatis och husmanskost den här årstiden. Tyvärr så har årets sena sådder med bladgrönt i växthuset gått åt pipan i vinter. Så nu är just sallad nåt jag längtar mycket efter. Krispiga salladsblad, mums.
Det blev riktigt bra. Jag lät bröden få lite mer yta denna gång, det ger fin karaktär till smaken. Klippte med sax lite spår i brödet innan det gick in i ugnen. Det ser så proffsigt ut. Ett vardagsbröd med ett meningsfullt innehåll till skillnad mot många dussinbröd i affären.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar