Laxpudding med skirat smör eller lyxpudding kanske i år då vår potatis äts med en känsla av wow varje gång vi gör en potatisrätt. 21018 års potatisskörd blev nämligen betydligt mindre än vad vi behöver. Så vi har snålat på denna vanliga rotsak och varje gång vi gör nåt med några potatisar så
njuter vi verkligen av dem. Lax köper vi in och smör. Lök däremot och majsen som jag hade i denna gång kommer från gården. Ägg har vi gott om från gårdens egna höns med grädde kommer från affären.
Kalkonspetten ser kanske lite mörka ut på bilden men de blev helt perfekta. Så jäkla goda. Jag valde att blanda i lite hoisinsås i färsen vilket gav dem en liten asiatisk sötaktig smak. Väldigt god. I vår egen kalkonfärs så hade jag lök och nyzeeländskspenat som kommer från köksträdgården. Till detta så gjorde jag en pärlcoscos, rödalinser som jag lät svälla i hemkokt kycklingbuljong och hett vatten. Och som sås blev det en enkel grönsakstzatsiki på fryst riven gurka, den sista vitlöksklyftan från förra åretsskörd och lite klippt gräslök som jag nallade i köksträdgården i dag. Lite mjälla krispiga blad från växthuset som dekoration och ahh faktor nu när vi har lite ont om bladgrönt.
Varje måltid smakar lite extra när man vet arbetet som ligger bakom för att få detta på tallriken.
Och så avslutningen på helgens goa mat. I dag blev det vildsvin, kött som vi får från jaktlaget som jagar hos oss. Vildsvin har blivit lite av en favorit, så otroligt gott tycker vi. Det här djuret är inte skjutet på våra marker, här har vi än så länge sluppit grisarna men vår lilla markbit ingår ju i ett större markområde där det då även förekommer vildsvin. Jag är tacksam för vilket kött de än kommer med. Det är en fin gåva från moder natur. Det blev inte den klassiska gräddiga svampsåsen utan jag stekte ihop vaxbönor, bondbönor, lök, slantade sparrissalladsstjälkar i lite olja och kryddor. Slog sen i grädde och tillsatte kantarellerna som jag stekt tidigare bredvid. Låt det hela puttra en 15 minuter så att grädden riktigt gick in i grönsakerna och svampen blev ordentligt tillagad. Det blev så jäkla gott till vildsvinet som jag klappat in med kryddor bla enbär som jag plockat ute vid havsbandet när vi var där en tur. Det gäller att se möjligheterna i naturen. Till detta åt vi köpta potatiskrocketter och hemgjord rödavinbärsgele´och ett jättegott örtsmör som smakade sommarminnen och vitlök då alla örter växer i min köksträdgård.
Ett riktigt skrytinlägg eller hur?
Eller mitt försök att visa att det går att sätta fram mycket mat på bordet som kommer från egen gård och egen odling om man vill.
Eller mitt försök att visa att det går att sätta fram mycket mat på bordet som kommer från egen gård och egen odling om man vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar