I dag äter jag pasta till lunch med en krämig tomatsås som jag inte passerade utan bara lät koka in lite när jag gjorde den i höstas. Så den har lite struktur. Klyftade ner några snuttar med korv och några kokta ägg i grytan och rörde om så att allt det gottiga blandades. Sen rev jag en ny hårdost som vi bara måste pröva när vi såg den i butik.
En hårdost från spanien, gjord på endast fårmjölk och sånt är ju intressant för oss.
"Manchego är för Spanien vad parmesan är för Italien, och står för en tredjedel av all traditionell osttillverkning i landet, enligt The Oxford Companion to Cheese.Manchegon är mild, smörig, något salt och pikant nötig i smaken. osten kan kännas igen på det räfflade skalet som har sitt ursprung från de korgar man en gång i tiden använde för att pressa osten i. Lite onödigt men roligt vetande är att denna anrika ost omnämns i en av världens mest berömda romaner som utkom redan 1605 - Don Quijote av Miguel Cervantes."
läser jag idag saxat från denna hemsida: https://www.alskadeost.se/inspiration/ostfakta/manchego/
Först tog jag och åt den på bröd och ja den var väl god men inte mer än så. Lite besviket faktiskt för en ost som enligt expediten är en av de bästa i världen. Guben föreslog eftersom osten var så hård att man kanske kunde riva den över pasta och det har jag gjort idag. Stort tack guben, know we talking! Nu kom den till sin rätt i min gom och smakade minst lika bra och mycket som italienarnas Parmesan. Roligt att man kan göra en så pass hård ost av så fet mjölk som fåren har och få ett så fint resultat. Lägger denna ost på minnet när det är dags för mig att själv experimentera med vår fårmjölk och göra ostar.
Tänk så lyxigt det kommer att bli. Att ha egna hårdostar för smörgås och mjuka dessertostar, cremiga mögelostar och hårrd ost att riva över mat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar