fredag 26 april 2019

Den sista flaskan.

I dag tog den sista flaskan med rabarbersaft ur jordkällaren. Det passar ju bra för nu är rabarbern på gång igen och rätt snart så kan vi skörda nya rabarberstjälkar och koka ny saft. Cirkeln är på så sätt sluten. Det är bekymmersamt med
det torra vädret. Vi har normal vattennivå här uppe i skogen igen enligt vad jag kunnat läsa mig till men det innebär ju inte att vi slösar och även om vår brunn är full nu och fylls på så kommer skördarna att bli lidande även i år om det fortsätter så här och det kommer att påverka våra matpriser på allt vi odlar i Sverige. Jag vattnar mina grödor, sparsamt och försöker att vara förnuftig men vattnar gör jag. I helgen har de lovat regn, jag hoppas det blir så. Varje liten droppe är välkommet, även hos mig som jämt befarar en invasion av sniglar vid regn och helst vill slippa det. 

Jag har jobbat i köksträdgården hela förmiddagen. Satte ut en gråärt i bädden igår och i dag så bara jag ut de sista tomatplantorna från matsalen och ställde dem i växthuset. Jag har vågat att sätta ut några plantor på friland av tomatsorter jag har många av och såna jag kan riskera. Än är det inte över med nattfrost så det är en chansning. Jag har satt ut de två sorterna av rotselleri som jag odlar i år och lite sallad mellan dessa plantor. Gett all vitlök en ordentlig skvätt av mitt eget mumma vatten som består av rejält med ankskit uppblött i vatten till en härlig sörja som späds och blandas med kissvatten. Vitlöken behöver lite extra umf så här på våren när den växer rätt så fort. Jag har välgödslade bäddar sen innan men lite extra skadar nog inte. Jag kan konstatera att mina rätt så tidiga höstsådder har skitit sig så de bäddarna ska jag gräva om då de sjunkit ihop lite. Jag tar bort jorden, fyller upp med hästskit, lägger tillbaks jorden och sätter ut de plantor jag tänkt ha där. Ska hinna sätta ut sparrissalladen i bädden också innan jag tar ledigt från trädgårdsarbetet i dag.

I växthuset växer det som tusan just nu och det är främst kålen och salladen som producerar mat. Jag skördar ett par rejäla nävar av dessa godsaker varje dag och serverar fräscht bladgrönt till våra måltider och till smörgåsarna. I dag blev det en vegetarisk pasta med diverse bönor och bladgrönt till. Supergott då jag var rejält hungrig efter min förmiddag i köksträdgården. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar