Köksträdgården i mitten (nästan) på juni -2019.
Jag lät vinterns sådder av Tatsoi gå upp i blom och lät dem stå kvar i bädden. Nu behöver jag snart den platsen och vill gräva ner lite mer gödsel och bokashi till nästa gröda så det var dags att ta bort den.
Jag chansar på att fröbaljorna är mogna nog för att fröna ska ha utvecklats tillräckligt. Många av dem ser i alla fall riktigt fullmatade ut. Jag klipper av hela plantan och tar med mig dem som de är och låter fröbaljorna torka färdigt på plantan. Förvarar dem liggandes på en torkolla i vårt varmaste rum just nu tills de är riktigt torra och bruna. Då plockar jag ut fröerna ur baljorna och spar dem till nästa års sådd. Men redan i höst så kan jag provodla dessa frön på friland eller i växthuset.
Natten har varit våldsam igen med blixt och dunder och en hel del regn. Guben fattar inte hur jag kan sova när det låter så illa men däremot bli galen på om han snarkar det minsta haha, mitt svar är att vädret är ju naturligt ;) Jag har inte hört ett dugg av nåt oväder i natt men vaknade till ett gråväder som nu har bytts mot sol igen. Passade på att dra lite eller rätt mycket kirskål och annat ogräs i kanterna på köksträdgården.
Det blev några korgar material till täckodling i en av bäddarna. Ett rejält lager med mat till maskarna.
Klippte bort blomställningarna på dragonen, de fröna tänkta jag baka bröd på i morgon. Anissmakadnde bröd. Ingen annig om det blir bra, man får pröva helt enkelt. Just denna perenna körvel är rätt värdelös som krydda egentligen. Färsk så duger den kanske men den går inte att torka för den tappar all sin smak och blir till hö. Den danska frösådda är det som gäller om man snackar körvel. Jag ska pröva att frysa några frön från vår perenna för att se om det blir bättre och behåller sin smak.
Libbsticka däremot, vilken krydda! En av mina stora favoriter. Nu var det lagom tid att klippa ner nästan hela den stora plantan. Jag sparade lite så det finns att ta färsk av till matlagningen under sommaren. Nya grenar och blad kommer ju att komma också. Men jag har skördat ett årsbehov av denna härliga krydda. Jag gör buketter och hänger dem i vårt varmaste rum nu, spinnstugan. De ska torka varmt och helst skuggigt. Jag har också klippt ner Salvian så nu ska jag göra örtsmör så det räcker ett helt år med bland annat Salvia i.
Den franska dragonen klippte jag ner för en vecka sen, lämnade även där bara lite så vi har att plocka färsk och resten ligger nu i en burk med ättika. Perfekt när man vill slå ihop en bea snabbt.
Det blev några korgar material till täckodling i en av bäddarna. Ett rejält lager med mat till maskarna.
Klippte bort blomställningarna på dragonen, de fröna tänkta jag baka bröd på i morgon. Anissmakadnde bröd. Ingen annig om det blir bra, man får pröva helt enkelt. Just denna perenna körvel är rätt värdelös som krydda egentligen. Färsk så duger den kanske men den går inte att torka för den tappar all sin smak och blir till hö. Den danska frösådda är det som gäller om man snackar körvel. Jag ska pröva att frysa några frön från vår perenna för att se om det blir bättre och behåller sin smak.
Libbsticka däremot, vilken krydda! En av mina stora favoriter. Nu var det lagom tid att klippa ner nästan hela den stora plantan. Jag sparade lite så det finns att ta färsk av till matlagningen under sommaren. Nya grenar och blad kommer ju att komma också. Men jag har skördat ett årsbehov av denna härliga krydda. Jag gör buketter och hänger dem i vårt varmaste rum nu, spinnstugan. De ska torka varmt och helst skuggigt. Jag har också klippt ner Salvian så nu ska jag göra örtsmör så det räcker ett helt år med bland annat Salvia i.
Den franska dragonen klippte jag ner för en vecka sen, lämnade även där bara lite så vi har att plocka färsk och resten ligger nu i en burk med ättika. Perfekt när man vill slå ihop en bea snabbt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar