söndag 2 juni 2019

Som sommar i dag!



Äntligen så kom våren tillbaks och jag har njutit av arbetet i köksträdgården och att kunna doppa mig i min tantbalja när det blir för varmt. Ett par minuters dopp gör susen och sen orkar man jobba vidare. Till lunch bjöd jag guben på
omelett med sparris och kallskuren skinka. Det blev jättegott och allt gick åt. Det är synd om honom just nu. I går blev det ett akutbesök till då såret som varit på väg att läka ut började vara ordentligt och det kräver normalt inget besök på akuten men med tanke på hans sjukdomshistorik med det här såret så sa vi både -bäst att kolla upp det. Han blev omplåstrad och fick en ny tid till vårdcentralen på måndag. Han var ju egentligen färdigbehandlad där men det vill inte riktigt läka som det ska tydligen. I dag skulle han pyssla med veden och fick ryggskott. Så nu är han inte i skick till någonting. Jag har fått desto mer gjort. Jag har sått om bönor som inte alls velat ligga i kall blöt jord och vänta på värmen. De har ruttnat helt enkelt och härom dagen fick jag en liten chock när jag kom ut och såg tomaterna på friland. De hade frusit, några nästan ner totalt! Ingen indikation på att det skulle bli frost, inte ett spår någon annanstans om att det varit så pass kallt och jag var ute redan vid 7 tiden på morgonen. 

Jag gissar på att dimman som rullat in varit så pass kall att tomaterna frusit helt enkelt. Detta gör att om de tar sig så blir skörden minst en månad för sent och nu ber jag om en riktigt lång mild höst. Jag tror även att jag varit för snabb att sätta ut rotsellerin och om den INTE går i blom så ska jag nog äta upp min hatt! Den stod vackert visserligen under duk när det var neråt minus för många nätter i rad. Lärdom till nästa år. Sätt inte ut sånt som kan frysa ihjäl eller blomma för tidigt. Kommer jag att göra det ändå, ja absolut. Minnet är som bekant kort. Jag sår också om all majs. Jag vet inte riktigt vad som hände med den jag satte ut men den har det tufft och bara en  bråkdel av plantorna lever fortfarande. Så har nåt fungerat i köksträdgården då denna kalla vår? Jo lök mår ypperligt. Vitlök, gräslök och den satta gul och rödlöken mår fantastiskt. Likaså sallat. Jag kan skörda härligt stora huvuden och sparris! Sparris frossar vi i var och varannan dag och jag ser verkligtn fram emot när vi kan börja skörda av de frösådda som om tre år bör kunna ge en och annan sparrisstjälk. 














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar