Vitlöken Alexandra blommar och jag passar på. Jag ska bjuda på lunch idag och då är det inspirerande att gå en runda med en korg i köksträdgården och fundera på vad jag ska laga till. Valet föll på nåt lite exklusivt, nåt som man inte hittar i butik. Man måste nog
odla vitlök själv för art få tag i vitlöksblomor eller man skördar dem när de är knoppar. Så himla goda. Alla vitlökssorter får inte blommor med de som gör det kan man skörda, blommorna alltså. Själva löken, plantan får stå kvar i bädden och fortsätta bilda en vitlök under jorden. Den påverkas inte av att man kniper bort blomskottet. Inte heller påverkas löken av att man låter den blomma om man vill det. Vitlökar blommar med stora vita bollar, en per planta och man kan ta frön från dem sen när de blommat klart. Har man tid och vill experimentera så kan man så frön och pyssla om dem under några år medans de växer sig stora nog att skörda som en riktig vitlök.
Till lunch blev det en enkel omelett på ägg från vara höns och i den så hade jag gårdagens kokta nypotäter och lite hackade kålblad och en mindre hel vitlöksplanta. Jag stekte både vitlöksblomknopparna och lite färska grön sparris och rörde ihop en youghurtsås med bla gräslök. Pimpade tallriken med gräslöksblommor och kålblommor. Lunchen blev mycket uppskattad vilket är kul. Man känner sig himla glad och stolt när maten man producerat smakar bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar