tisdag 12 december 2017

Ett snigelhelvete!

Smaragdankorna letar efter sniglar i gräslökstuvorna.

Våren 2015 så stod det klart att den gård vi köpt för några månader sen var totalt invaderad av den spanska skogssnigeln, den sk mördarsnigeln. De var överallt och jag menar verkligen ö.v.e.r.a.l.l.t! Gårdens underhåll är eftersatt och till stora delar så har
naturen fått växa fritt vilket förmodligen bidraget till antalet sniglar. Denna vår var otroligt blöt, det regnade konstant vilket också gav oss en insikt i hur det stod till med sniglarna. Jag som inte riktigt var van vid dessa djur ställde ut 70 tomatplantor i det lilla växthuset som saknade några glasrutor, dagen efter fanns det två plantor kvar. Resten hade sniglarna mumsat i sig och så fortsatte det. Jag gav upp planerna på att odla och tyckte vi köpt helt fel gård. Men om man nu är som jag lite envis så kan man ju inte bara ge upp så i takt med sniglarnas mumsande så började jag ha ihjäl dem en efter en i hundratal... De såg inte ut att minska utan varje skymmning eller gryning så var det lika fullt i gräsmattan igen och på husfasaden kröp de. När jag inte mördade dem för hand så la jag ut fällor. Jag har haft saltvattensfällor, ölfällor, traditionellt snigelgift, ja allt man kan tänka sig. Tro mig, finns det på marknaden så har jag prövat det oavsett om det är någons hemmakur eller ett kommersiellt märke. 

Det var dags att skaffa ankor! Alla ankor äter sniglar så nu gällde det bara att välja ras. Jag valde direkt bort Myskankor pga av deras utseende. Lite löjligt kanske men jag tycker inte att de är fina och tvärt emot vad alla säger så finns det faktiskt myskankor som inte äter mördarsniglar, ja det förekommer inom alla ankraser. Mördarsnigeln är speciell, den har ett extra segt slem och den har mycket slem. Eftersom vi nu bor i södra Sverige i Blekinge så passade en gammal lokal anksort bra, nämligen Blekingeankan. Nu var det inte helt lätt att få tag i dessa lokaliteter. De är utrotningshotade och de flesta som sålde levande ankor de bodde norrut, rejält norrut. Så det fick bli en annan sort. Mitt i sommaren så flyttade tre Smaragdankor hit. En drake och två damer. Vilken lycka att få mata dessa ungdomar med de djävulska sniglarna 



Nu är det inte en metod som tar död på sniglarna i din trädgård. Det är ett krig som ska föras på bred front. Handplocka, skaffa ankor, gillra fällor, infektera infångade sniglar med nematoder. Att ständigt vara på jakt, hålla gräset kortklippt och se över trädgården så inga snigelgömmor finns och be en bön om lagom mycket regn till dina grönsaker men inte tillräkligt mycket så sniglarna frodas. År 2016 så var våren torr och den sommaren regnade det inte så mycket. Snigelantalet var minimalt. Jag har plockat lite åkersniglar och endast några mördarsniglar. Om det var det torra vädret, ankorna och den i övrigt samlade insatsen som gjort underverket återstår att se. 


 2015 Köksträdgården planeras

Följande vår så gick jag runt på gården och funderade på var jag skulle anlägga min köksträdgård. Jag tänkte inte ge upp min vilja att odla. Jag ville ha en så plan yta som möjligt och inte alltför långt från huset, tillgång till vatten och inte alltför mycket jobb innan det skulle gå att odla där. En liten bit äng bakom huset som förr tjänat som hage åt både kor och får fick bli platsen. Den ligger i sol hela dagarna och det är lätt att dra en vattenslang från huset. När gräset var tillräckligt torrt och marken fortfarande fuktig så brände jag bort det gamla gräset för att få en bättre överblick på hur jag skulle börja.


Sen täckte jag med tidningar på marken och la på allt möjligt material som jag kunde hitta: Gräsklipp, utmock från fjäderfäna och kaninerna, löv, ogräs etc. Jag gjorde två limor och började drömma om ett växthus... I gårdens gömmor och uthus så fanns det en massa material och jag hade en plan på hur ett sådant skulle byggas. Jag är helt novis och får gå på sådant jag läser om andras erferenheter och hur de tänkt. Ett växthus i glas var just nu helt uteslutet då gården hade andra behov som måste komma före. Men i ena ladan fanns en jätte rulle med täckduk/vägduk, en lika stor rulle med byggplast och en hel del virke, rejält virke. Jag la ut täckduk på marken och visualiserade var växthuset skulle stå, funderade och tog mitt beslut. Ett växthus skulle det bli innan det blev odlingsbäddar om det överhuvudtaget skulle bli några med tanke på snigelsituationen.


Vi satte igång bygget av ett enkelt växthus efter de förutsättningar vi hade i material och kunskap. Det kanske inte skulle komma att bli det vackraste projektet men huvudsaken var att det skulle fungera. Min ide var att bygga och konstruera det allt efter som bygget fortskred. En snickares mardröm med andra ord, även sambon tyckte det var vansinne att inte ha någon ritning. Vi byggde när vi hade tid och det gick faktiskt väldigt bra. Inga större tankevurpor och på några veckor så var bygget klart.


Byggplast är kanske inte det bästa men man tager vad man haver. Ankorna var med i hela processen och kollade in vad vi höll på med. Jag la täckduk underst och en pressening över på golvet i växthuset. Tanken var att hindra ogräs och ta död på ev sniglar och deras ägg som kunde gömma sig där. Efter ett par veckor så tog jag bort presseningen och har nu bara täckduken kvar. Den ryker nog nästa säsong.


När bygget var färdigt så kunde jag konstaterar att det var en torr vår och försommar, inga sniglar! Så det fick bli några enkla odlingslådor också. Dessa små ytor och det jag hunnit odla i växthuset har och håller oss fortfarande med grönsaker. Det är nu oktober 2016 och både i skafferi och frys finns omhändertaget grönt som ska räcka över vintern.
Är det något jag skulle gjort annorlunda? Ja vi borde ha gjort växthuset mycket större. Nu rättade vi oss en hel del efter materialets dimensioner när vi byggde. Vi fick tillexempel taket till skänks och dessa plastskivor är 3.90 m långa. Då fick växthuset bli så brett och längden blev 6 meter. Så mitt tips är att ta till ordentligt när du bygger eller om du tänker beställa ett växthus, man fyller dem snabbt med plantor! Jag grunnar redan på växthus nummer två, om vi ska bygga själva eller beställa en odlingstunnel. Men först ska det vi byggt få glas i stället för byggplast.




Så härligt!

Hösten 2016, köksträdgården fortsätter att växa!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar