Första säsongen med både grönsaksland och ett växthus var mycket lärorikt. Jorden i mina bäddar var inte den bästa, tvärt om de innehöll till största delen fuljord, sådant som jag samlade ihop lite här och där. Gammal torr lövkompost från tidigare ägare på gården och en hel del grenar och bortrensat från gården. Allt toppades med det som mockades ut från djurens bäddar. Ett litet tunt lager köpejord på toppen och sen ner med frön. I växthuset valde jag att ha tomater och gurka i plastsäckar fyllda med jord, just för att jag inte hade tillräckligt av den varan att fylla upp odlingslådor med. Allt lyckades inte. Det blev inga meloner och en hel del gurkplantor tog sig inte. Basilikan var en katastrof liksom mycket annat. Men det blev tillräckligt med tomater och gurka för att räcka till vårt dagliga behov. Andra kryddor växte bra och ute lyckades jag faktiskt med kålen trots att kålmalen var svår i år. Här nedan kommer lite bilder från säsongen 2016 Jag hoppas dom kan inspirera andra till att sätta igång och odla. Alla som har en trädgård eller kan låna, hyra en bit land som har tillgång till vatten borde kunna odla sina egna grönsaker, lätt!
Egen sallad, så enkelt att odla och så många goda frösorter att välja på.
Rara ärtor på spaljé och sallad vid dess fötter.
Solvarma tomater. Mångfalden är oändlig när det gäller utbytet av fröer.
Alla kan hitta sin favoritsort.
Och kål! Att odla kål är nog det häftigaste. Att från ett litet pluttigt frö få en stark planta som sen sätts ut i bädden och bara växer och växer. Kålen brer verkligen ut sig och behöver plats men det tycker jag att man ska ge den, satsa på kål. Det finns i.n.g.e.n.ting som smakar som nyskördad vitkål. Riv den, smörstek den, gör coleslaw på egenodlad färsk vitkål och du vill inte ha köpekål efter det. Dessutom så är många av kålsorterna både lagringsdugliga och vinterhärdiga under en lång säsong i minusgrader.
Det här tycker jag är en enkel fin bild på vad för varor ett självhushåll kan producera hemma. Det behövs inte så mycket, vare sig arbete eller mark. Ingen bondgård utan det fungerar i en vanlig villa trädgård. Grönsaker kan odlas i pallkragar, svamp kan man hitta om hösten i närmaste skog (motionen får man på köpet) Äggen, alla kanske inte får ha höns för sin kommun men det går ju att ta reda på. Får man inte ha höns så kanske den mindre vakteln som hålls i voljär kan vara nåt. En pigg liten fågel som får lagom plats i handen. De lägger goda ägg i en rasande takt och köttet är en delikatess.
Vi är inga chillifantaster, snarare försiktiga. Men att odla några plantor av en mild chillisort det gör vi. Chilli behöver lång utvecklingstid så redan i januari sår jag mina frön inomhus.
Paprika däremot, det är en av mina favoritgrönsaker på mackorna. Jag sparade frön från en köpepaprika och lyckades riktigt bra med de plantor jag drog upp.
Plockade rätt ner i kjolen.
Så mycket godsaker som man kan odla alldeles själv och skörda färskare än något annat man kjan äta. Det är bara plus att odla själv och så himla kul.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar