än jordkällaren. Jordkällaren ligger nog på 80-85 % luftfuktighet men är lite för kall denna årstid för att möglet ska utvecklas optimalt. Läser jag rätt när jag googlar så är en bra temp för eftermogning 10-16 c och i jordkällaren är det +5 just nu men den har en perfekt luftfuktighet för att lagra mögelost. Nåväl, jag väntar ut osten, den får helt enkelt mogna klart i sin egen tid. Den som väntar på nåt gott...
Här inne bakom den gula dörren förvaras ostarna, vår jordkällare. Fantasin och förväntningarna drar i väg med mig lite och förutom att jag vill kunna lagra blåmögelostar här inne och även hårdost så ska jag testa att ställa in en neutral ost för att se vilken sorts mögel denna källare erbjuder, sk vildmögel. Men det blir längre fram.
Jag hittade några liter Verum hälsofil till ett trevligt pris pga kort datum. Det fick bli min färskost. Jag hällde två liter fil i en gryta + en dl grädde som var kvar i en tetra. Värmde långsamt upp allt på spisen på mellanvärme. Använd en termometer så är det lätt att hålla reda på temperaturen. Detta skulle värmas till 70c under lite omrörning så att värmen fördelar sig jämt i kastrullen. När filmjölksblandningen börjar bli varm så blir den mer lättflytande och till sist när den når 70 c så separerar filmassan från vasslen och vätska blir grynig. Nu är det dags att ta av kastrullen från värmen. Ingen löpe behövs alltså till denna ost.
Jag hällde filmjölksblandningen i en ren kökshanduk över ett durkslag med en balja under. Där fick vätskan sen rinna av och ostmassan svalna. Efter en timme så slog jag massan i en finmaskig sås-sil och lät det sista av vätska rinna bort. Även denna gång har jag hällt vätskan/vasslen på flaska och fryst in. Det blev 1 1/2 liter degvätska till framtida bak.
Jag missade tyvärr att ta en bild på den färdiga massan innan jag blandede ihop mina kryddor i den. Jag gjorde två varianter. En med salt, torkade finmalda örter och vitlök och en med mild ajvar (en paprikaröra) vitlök och salt. Jag var inte helt förberedd med vilken smaksättning jag skulle göra så det fick bli det enkla men oj så gott det blev. Jag och gubben fixade ihop lite rester beståendes av tidigare hemmagjorda potatisbörjare och lite stekt bacon. Det var en hit att bre på en rejäl klick med färskost på de varma potatisburgarna och själv så hade jag kunnat slopa baconet och bara ätit nåt fräscht grön till. Nu står färskosten i kylen och den håller sig minst en vecka och man inte petar med smutsiga skedar eller annat i dem.
Passar på ett önska dig som hittat hit just i dag ett fint nyår!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar