lördag 30 december 2017

Köksträdgården, planerar etapp två.

När man sitter så här i sjuksängen eller soffan då för min del så får man tid att reflektera och fundera och trots att vi befinner oss i slutet på december så vandrar mina tankar till odling och min köksträdgård hela tiden. Kanske har det med att jag börjar att bli rejält rastlös och uttråkad på den här förkylningen. Nu har vi tackat nej till ytterligare några kalas. Även nyår kommer vi att tillbringa hemma. Gubben är väl så gott som kry nu men jag har några dagar kvar av min förkylning. Jag letade upp lite foton från när jag började fundera kring att utvidga köksträdgården. Jag kallar det etapp två. 100 Kvm till ska bli odlingsyta men där ska också rymmas ett växthus till
eller en odlingstunnel. Marken som jag valt att lägga min köksträdgård är inte den bästa men placeringen vad gäller soltimmar är optimal. Här har jag packad lerjord med tistlar, kirskål, skräppa och kvickrot som växer fint. Marken har också betats av både kor och får, men det var många år sen. 
Jag vill inte jobba ihjäl mig men måste få bort ogräset och marken behöver bearbetas så att den blir luftig och på sikt även mer humusfylld och igenomsläpplig. Detta kommer att ta några år. Jag började med att lägga ut en presenning över en större del av den nya ytan.



Här ser man tydligt hur kirskålen växer mellan den gamla köksträdgården och den nya delen som täckts med presenning. Jag klipper med gräsklippare men kommer att minska denna gröna del till endast en smal gång, stor nog att dra skottkärran på. Marken täcks med duk och sen med träflis. Det är både snyggt och praktiskt tycker jag. Denna gröna remsa kommer jag också att bygga antingen några odlingsramar eller sätta bärbuskar. 
Vi har också passat på att kapa några träd och buskar som jag tyckte skuggade för mycket. Nu blir köksträdgården lite mera utsatt för väder och vind men jag planerar att med hjälp av bla bärbuskar, fasta spaljeer och sånt bygga lite olika rum i köksträdgården och ge växterna ett bättre klimat. Då kan man leka lite mer med de som kräver lite extra värme och en vindstilla växtplats. Jag har en dröm om ett långt plank där miljön skulle vara nåt alldeles extra i en varm upphöjd bädd.

Presenningen låg ungefär ett år, det kväver en del men det behövs egentligen ett par år till för att få död på bla kirskålen. Men ett år är en början. Sen har jag lagt tjock kartong och över den så har jag byggt lasagne av det jag haft hemma. Utmock från djuren, gräsklipp, ensilage, ogräs och allt grönt material från köksträdgården (blast, bortränsade rankor och stjälkar) Allt sånt är mumma för maskar och microber som nu samlas i bäddarna och börjar jobbet med att bryta ner detta till fin näringsrik jord. Kartongen är lite extra hjälp mot ogräset underifrån men jag räknar med att jag kommer att få rensa lite i dessa bäddar senare. 
Det sista jag gjort nu under senhösten är att ösa på med gammal kasserad ensilage, massor av det. Dessa bäddar kommer jag inte att gräva i år, jag har bara grävt ett dike runt omkring dem i ytterkant för att inte ogräset ska växa in i dem igen. Jag har fyra bäddar som är ca sju meter långa och där presenningen fortfarande ligger blir det potatis i vår. Den kommer jag att odla i gammal halm eller ensilage. Jag kommer alltså inte att gräva dessa bäddar för att få jorden luftig. Jag låter maskarna göra det jobbet och leran gör att jag kommer att göra ett dike i mitten på bäddarna och lägga brunnen hästgödsel där i och odla direkt i diket. Eller göra hål i materialet och fylla på med hästgödsel där i och odla direkt i hålen. Jag kommer att använda väl brunnen hästgödsel. Har fri tillgång till detta fina material. Dessa bäddar kommer jag att hålla upphöjda för att slippa att plantorna står i leran. Det kommer att ta många år innan det blir den jord här som jag önskar mig så jag får jobba efter de förutsättningar jag har. 


Vädret. I dag nu på morgonen så är det 0 gradigt och det har nog varit någon minus i natt. Solen lyser fint in genom fönstren och det ser ut att bli en vacker dag. Hoppas jag kan utnyttja den på något sätt, jag är fortfarande inte helt kry.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar