konst som jag bara inte lyckades bemästra. När det vände och poletten trillade ner vet jag inte men nu har jag bakat vårt matbröd sen många år tillbaks. Oftast sätter jag en deg var fjortonde dag. Och vad det blir för bröd bestäms av vad som finns i kylen och övriga skåp samt vilket humör jag är på. Bröd är här lika med skåprens. Det mesta som har kort datum eller börjar bli lite mindre spänstigt (frukt/bär/ rot och grönsaker) kan blandas i min deg. Det enda jag inte blandar i är kött av något slag, inte i det vanliga matbrödet i alla fall.
Jag brukar börja med att ta fram torrvarorna och sen kikar jag i kylskåpet. Sist hade jag en halv burk salt salladsost som inköpts med kort datum och som blivit kvar i kylskåpet, som gick rätt ner i degen. Brödet blev kalas, fast inte märkte man av salladsosten inte. Men istället för att slänga den så åt vi upp den på detta sättet. I dag fanns det inget i kylen men jag tog en rejäl näve av mina torkade äppelringar som jag torkade i höstas.
Ner med de lätt finhackade äppelringarna i en kastrull med ca 5-6 dl vatten. Lät det koka upp ordentligt. Nu har man både mjuka äppelbitar och degspad till degen. Det blev lite julkryddor denna gång och jag valde att göra ett rågbröd. Jag älskar rågbröd och är inne i en sån period just nu att jag bakar mycket med rågsikt. Förutom äpple och råg så tog jag kruskakli, vetekli, vetemjöl, kanel, kardemumma, torrjäst (bakar alltid matbröd med det och använder kallt degspad), linfrö och solrosfrön. En näve av det ena, några skopor av det andra och två nävor av det tredje+ lagom med degspad, nån liter eller så portineras i i omgångar och salt, inte att förglömma nån matsked eller så tycker jag sätter fin sälta på brödet. Resten av jobbet gör min gamla köksassistens BOSCH, säkert över 20 år gammal men still going strong. Jag kör några varv, känner på degen och erferenheten säger mig om jag behöver ha i nåt mer av nåt eller om det kommer att bli en fin deg. När degen känns ok så får assistenten jobba med den i ca 20 min. Jag känner på degskålen och när den har blivit varm så vet jag att degen är färdigjobbad. Upp med den i två stora skålar och in i ugnen (kall ugn) för att jäsa.
När degen har jäst färdigt så är det dags att bestämma vad jag vill baka, alltså om det ska bli limpor, frallor eller platta brödkakor. Denna gång blev det frallor.Tre plåtar med frallor som penslades med uppvispat ägg och lite fil och toppades med solrosfrön.
Vädret. På plussidan, en aning sol emellanåt på förmiddagen. Uppehåll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar