Vi har en blandad flock höns bestående av några renrasiga dvärg kochin och sen är det mesta en salig blandning av legbar, grönvärparkorsningar, maran, isbar och en del annat. Syftet med den hönsflock vi har nu är förutom att de hjälper till att hålla
insektstrycket nere att de ger oss en mängd goa ägg i härliga färger. Vi har anpassat flocken efter vårt behov och satsat på lite större höns för att få en fin slaktvikt på tupparna. Sen i april 2018 så har vi också köpt in en liten grupp med Bressekycklingar till en framtida avelsgrupp. Vi har också ankor och har valt att hålla Blekingeankor som snigelätare och för att det är så himla trevligt med ankor som tjattrar på gården. De är mycket underhållande att ha omkring sig, ja jag är en ankperson. Jag älskar mina ankor. Blekingeankan är en ursprunglig lantrasanka som växer fort, lägger bra med ägg och har ett gott kött.
Vårens välfyllda ägglådor.
Sen i februari 2019 så har vi inte längre några kalkoner på gården men kanske kommer det nya i framtiden.
Vi har också en liten grupp kalkoner. De är stora djur som ger oss ett bra kött. Att få gå fritt hela dagarna och göra sånt som kalkoner ska göra kan inte annat en bli en fin slutprodukt. Vi äter dessutom med gott samvete. Våra fjäderfän kläcks här på gården, de växer upp här och de slaktas här.
Kött från en kalkontupp. Två stora bröstfileer på i snitt 1,5 kg styck och resten mals till färs.
Vi använder mycket ägg och ett hembakt bröd med lite sallad från köksträdgården, majonäs gjord på ägg från hönsen och sen toppa med kokt ägg och räkor... Lika gott varje gång.
Pensla bakverken med färska ägg.
Sockerkaka och hemgjordglass. Så gott.
Eller det första nässelskotten, förvandlade till en krämig soppa med hembakt bröd små vaktelägghalvor och ärtskott.
Vi hade vaktlar förut men har nu inga kvar. Jag kommer att sakna de små goa äggen och vaktelkött är också väldigt gott men som självhushållare så känns de små fåglarna lite väl lyxiga att hålla med dyrt fabriksfoder året runt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar