måndag 25 december 2017

Osttillverkning/mögelost

Här råder fortfarande sjukstuga, gubben nyser, snörvlar och hostar. Jag är ännu inte drabbad, jag brukar klara mig *hoppas* det även denna gång. 

Dagen före julafton satte jag mjölk för ystning. 4 liter gammeldags mjölk från affären. Det är väldigt lätt att göra ost men
att göra fantastisk ost är ett hantverk som kräver stor skicklighet och kunnande. Jag har inte det. Har övat alldeles för lite. Men i stora drag kan man säga att ost kan göras på flera olika sätt och söker man på nätet så finns det en massa fina tips bla på youtube och hos bloggare. 

Dag 1 Jag utgår här ifrån hur jag gjorde. På kvällen hällde jag 4 liter fet mjölk i två kastruller. Tillsatte 1-2 dl filmjölk i varje kastrull. La på locken och lät dem stå framme i rumstemperatur. Filen gör bla att mjölken mognar och nyttiga mjölksyrebakterier växer till. Köpt mjölk från affären är pastöriserad så ev obehagliga bakterier har dött. 

Dag 2 Värmde jag mjölken till 32 c grader och rörde försiktigt ner 1/2 msk ostlöpe i varje kastrull. Rörde om försiktigt en stund så att löpet blandades och stannade sen mjölken. Nu är det viktigt att mjölken får behålla sin värme, så på med lock men se till att det inte blir för varmt så dra ner eller stäng av plattan. Låt mjölken nu vila i minst 1 timme. Det som händer nu är att mjölken löper. Vassle och den blivande ostmassan separerar.

Efter en timme så kollade jag att massan såg fast ut både visuellt och genom att kroka fingret i den och lyfta upp lite. Vätskan, vasslen skall vara klar och inte mjölkvit. Är den inte helt färdig så kan amn vänta en stund till. Nu avgör man också lite vilken sorts ost man ska göra, hårdost, färskost eller en krämig ost med fast utsida. De kräver alla lite olika behandling. Jag valde att göra en krämig ost med en fast utsida. jag siktade på att göra en mögelost helt enkelt. 

Jag skar min ostmassa med en kniv i rätt stora kuber, använde en ballongvisp att skära med i den andra kastrullen. Stora kuber=mer vätska och mer vätska vill man ha i en krämig ost. Eftersom jag inte gjort ost på en väldans massa år så får jag testa mig fram lite. Den ena ostmassan lyfte jag över med en hålsil till ett durkslag och sen ner i en form. Den andra lyfte jag över i ett tunnt tyg och kramade ur det mesta av vätskan och lät den vila så. I det här skedet tillsatte jag också mitt mögel, dvs bitar av en köpt ost som jag smulade ner i mellan slevarna av min egen ostmassa. OBS! Släng inte vasslen, den är utmärkt att använda till bakning, Frys den så håller den minst ett par månader


När båda ostarna var varvade med mögelbitar, den ena liggandes i en form, den andra i ett tygknyte så la jag dem så att de låg luftigt (botten) men skyddat för kyla inne i min avstängda ugn. Möglet vill ha värme för att utvecklas och ostarna måste fortfarande vattnas ur. Varje halvtimme så vände jag på dem och slog bort vasslen. Efter ett par 3-4 vändningar så blev de vända nån gång i timmen och tillsist fick de en vändning på kvällen. Skillnaden på de två ostarna i dagsläget är att den i formen är slätare och den i knytet mer oregelbunden i ytan. Den la jag sen över i en form så nu ser de mer lika ut. Den form jag använde var två yoghurthinkar som jag gjort hål i botten på så att vasslen kunde rinna ut. Jag ställde formen i en annan yoghurthink så att vasslen hamnade i den undre delen. Man kan använda nästan vad som helst som form bara det finns hål så att vasslen kan rinna av osten.

Två saker är viktiga, Jobba med rena redskap, rena händer och pastöriserad mjölk. Ost är en känslig produkt i detta skede. Rena händer varje gång du tar i ostmassan så slipper du tillförta någon bakterieflora du ej önskar i den slutgiltiga produkten. Opastöriserad mjölk kan, jag skriver kan innebära en risk för "ladugårdsbakterier". Så köper du mjölk direkt från bonden, läs på hur du ska hantera den innan du gör ost av den. 

Fortsättning på mina ostar i morgon.

Vädret: Det började regna igår på kvällen och verkar fortsätta i dag. Ett riktigt trist skitväder med andra ord. +7 och lite blåsigt.









1 kommentar:

  1. Hej! Blir så nyfiken på hur det gick med ditt mögelost försök.
    Blev det ätligt?
    Svara gärna 🙏💕

    SvaraRadera