måndag 15 januari 2018

Äppelte med mycket honung.

Jag torkade mängder av äppelskivor i höstas. Ett av våra äppelträd ger en liten frukt med en rätt hög syra. I år var det också det enda trädet som gav frukt då de andra träden blommade mitt under en köldknäpp och inga polinerare var ute och flög den veckan. Så vi fick hålla till godo med äpplena från detta träd. Jag är ingen
musli person som vill ha en massa torkad frukt och annat i filmjölk eller youghurt men däremot så torkar jag massor för att använda när jag bakar, till te och till fjäderfäna. 






En näve torkade äppelskivor i ca 5 dl vatten som får koka upp och sjuda några minuter blir ett jättegott te. Jag dubblar honungen då äpplena är lite syrliga och hoppar över mjölken som annars skär sig. Jag kan nästan dricka hur mycket som helst av detta te det är så gott och fräscht. Ett billigt te utan konstigheter i. Honungen kommer från bekanta till oss. Jag har gått en biodlarkurs och tänker kanske våga mig på att hålla bin längre fram. Jag är tyvärr lite rädd för dem och en anig allergisk mot bistick eller kanske lite mer än en aning. 



Och i dag är det banne mig svinkallt ute. Så där kallt som det aldrig blir i norra Sverige. Det blåser en iskall fuktig vind och termometern har krypit några grader under nollan. Jag som kommer någonstans från mitten av Sverige kan faktiskt förstå norrlänningar som kommer söder över och håller på att frysa i hjäl om vintrarna här nere för det är verkligen en jobbig kyla. Vi bor knappt två mil från havet och den råa fukten drar rätt igenom ben och märg.Te passar alltså utmärkt att hinka i sig en sån här dag.































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar