tisdag 16 januari 2018

Liten rotselleri har tittat upp.

Jag kan inte annat än imponeras av denna grönsak, så otroligt liten, tunn och skör när den tar sin början, ja även fröna är små och knappt synliga när de hamnar i jorden. De är ljusgroende och kräver värme för att starta. Jag ställer såna sådder i mitt
spinnhus. För stunden så fungerar det fint att ställa dem på ett litet bord nära elementet. Men jag håller på att växa ur det systemet och behöver konstruera nåt bättre till nästa år. Visserligen är tanken att flytta sådderna så fort de grott och tittat upp ur jorden. Jag ställer dem då under extra ljus men svalt. Där ska de överleva men inte växa för fort. Än dröjer det ju länge innan de kan sättas ut i köksträdgården eller i växthuset. Tills dess så försöker jag att hålla nere tillväxttakten så gott det går. Annars blir det bara ett gäng gängliga tunna plantor som är sämre rustade inför utsättningen.

De små gröna på bilden är just påbörjade rotselleriplantor. En av de allra godaste rotsakerna man kan sätta fram på bordet tycker jag. Väldigt användbar men man måste så dem tidigt om de ska hinna med att utveckla en riktigt stor fin knöl. Vägen till skörd är lång om man är en rotselleri, vägen till tallriken tar lite tid om man odlar den. 


I natt har det blåst rejält och nu på morgonen drog snön in. Traktorn har fått jobba en vända med att ploga bort den snön vi fått. Visserligen har de sagt att snöfallet kommer att övergå i regn men det är ändå skönt att få fria vägar runt gården. Termometern visar -1 






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar