tisdag 2 januari 2018

Del ett; En tillbakablick på 2017

Januari började fint med försådder av paprika, tomater, aubergin, kronärtskocka, rotselleri, lök från frö och allt annat som behöver en lång startsträcka. Allt känns så löftesrikt och man bara längtar till den riktiga våren och sommaren. 














Jag startade tidigt ute i köksträdgården med att bygga ihop en stor låda + lock som skulle bli årets varmbänk. 3,40 m lång, 80 cm bred och cirka 70 cm hög. En rejäl låda med
plats för mycket gödsel att brinna i och många vårfräscha grönsaker.









I februari kom snön och visst blev det ljusare men jag har som vanligt lagt jul, nyår och med det vintern bakom mig så jag vill inte ha snö nu. Januari-feb och mars är mina jag-går-och-hänger-mig månader. Allting går så oääääänliiigt låååångsamt och våren kommer ju aldrig.
Jag går in i ett kompakt mörker i mitt sinne där ingenting är roligt. Varmbänken startade fint och puttrade upp till 60+ grader och dalade sen. Jag satte ut plantor och sådde. Tyvärr så räckte inte ljuset till i februari för sådderna. Lärdom: Lägg varmbänken några veckor senare.



I mars så la jag potatisen i lådor för att förgro, lite jord i botten och sen hålla dem fuktiga genom att vatna jorden nån gång då och då och spraya på potatisen två gånger om dagen.







Ett och annat bakslag med snön men i slutet på mars så satte jag ut potatisen. Ett lager med täckväv över dem trodde jag skulle räcka. Sen kom det fler frostnätter än jag räknat med och blasten strök med, alltså har man förgroddat i onödan och potatisen börjar om igen med att sätta blast. I år ska potatisen sättas ut senare och förgros senare. Jag fortsatte att vänta på den riktiga vårvärmen.















April är gårdens stora vårmånad. Nu händer det grejer, små bebbar börjar att födas och kläckas hos djuren, ute är det varmare och solen tittar till oss allt oftare. Det är en härlig tid när en hel del projekt kan startas. Vi fick några löftelserika dagar med ljum värme och en blyg sol.

















Vi rev äntligen den fula byggplasten från växthuset och bytte den mot begagnade fönster som jag samlat på under en tid. Det kändes så kul att gå in i detta rum efter det att glaset var på plats. Vilket lyft det blev! 








Och till påsken så fullkmligt sprutade det ut ägg från våra fjäderfän. Den här perioden äter vi ägg både på längden och på tvären. 


















Och så sattes löken i den största djupgrävda bädden detta år. Jag hade även frösått men tyckte att de små taniga stråna knappast kunde bli nåt så det blev sättlök i denna bädd och tur var väl det när nu sommaren blev som den blev. Sättlöken gav oss en kanonskörd detta år! Vädret fortsatte att gäcka oss med ett alltför kallt klimat och jag var övertygad om att sättlöken skulle gå i blom eller rotsellerin som jag flyttat ut i växthuset i väntan på utplantering. En sådd rädisor och spenaten gick i blom nästan omedelbart tyvärr.









I maj skördade jag flera kilo färsk kajplök och gjorde flera burkar med löksalt, att ha i vinter. Den första skörden alltså, redan i maj. Dessutom så åt vi en vända med kajpsoppa och hade en hel del av den löken i vår matlagning. Kajplöken och de andra tidiga vårlökarna är guld innan man kan skörda av den nysatta gul och rödlöken och den man har sparat sen i höstas har tagit slut. Det var också nu jag insåg allvaret i hur mycket åkersniglar jag hade i köksträdgården. Då värmen inte riktigt ville infinna sig så blev det ingen riktig fart på bla bönor och de strök då med. Den förgrodda majsen var jag ute och plockade sniglar från vid fyra tiden på mornarna. Så himla tröstlöst.



Grannens hästar, våra sommargäster kom till sommarbetet. Här går de sen till långt in på hösten och det är nu jag börjar att känna att sommaren är på väg. 















Vår gamla spis sade upp sig och det var väntat så en ny fick införskaffas, ja ny och ny. En bättre begagnad, knappt använd för 500 kr på blocket. I Övrigt så har vi knappt ägnat husets insida någon omsorg alls sen vi flyttade hit. Allt engagemang har lagts utomhus.













Fortsättning följer i morgon
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar