Jag älskar det här. Små sköra gröna blad som tittat upp ur jorden. Detta är huvudsallat, jag tycker väldigt mycket om vanlig grön huvudsallat. Beska gröna blad är inget för mig. Milda och goda ska de vara. Så jag
odlar rätt mycket av den här sorten. Äter oftast tre, fyra blad på en macka. Dessa små ska växa till sig ordentligt och sen planteras ut i årets varmbänk.
Rödbetorna har också grott och tittat upp. De sår jag nu för blastens skull, äts som sallad till mat och på macka. Även denna sådd ska ut i varmbänken sen.
Små små söta machete blad. När man ser dem så här så är det nästan svårt att hålla sig från att pilla in några i munnen. Men de ska bli betydligt större innan de är skördeklara och de ska också ut i varmbänken. Såjorden jag använder inne i år är en test om det går att så i en välbrunnen blandning av hästskit och sågspån. Denna dynghög har legat länge ute, flera år. I år prövar jag om den möjligtvis går att använda denna hög till såjord.
Tidig vitkål (sorten heter Golden Acre). Det blir alltså ett lite mindre huvud ca 2 kg. Perfekt till vårens grillat med tex coldslaw till, så galet gott. Eller en halv eller en kvarting rakt på grillen, penslad med något gott. Jag har aldrig tidigare sått vitkål inne så här tidigt utan brukar vinterså dem ute och låta dem gro när det är dags. Denna gång prövar jag förodling inne för utsättning i varmbänk. Efter varmbänken.
I väntan på de där små godsakerna så skördar jag frikostligt av mina ärtskott, det är verkligen lätt att driva upp ätbart grönt från ärtor. Laff dem på ett fat med kant, på ett hushållspapper eller tunt täckt med jord. Håll sådden fuktig och vänta. Sådden kan skördas några gånger, den växer tillbaks igen innan det är dags att kassera den. Här hamnar den då i bokashhinken (komposten) och sen ut i köksträdgården.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar