Vi har gäster, eller de är på ingång. De är fortfarande ute i maskinhallen och pysslar om vår traktor tillsammans med gubben här på gården. Den behöver ett oljebyte och det är det som sker i kväll där ute i ladan.
Det finns de som inte gillar lamm eller i alla fall har fått för sig att det smakar kofta. Jag hävdar bestämt att då har man inte ätit svenskt lamm utan kanske nåt importerat kött som mycket väl kan ha varit tacka. För det säljs som lamm i Sverige emellanåt och tacka smakar betydligt mer och för den ovane så kanske inte smaken tilltalar, men lamm mmmm det är en sån mild och fin smak på lammkött att det måste man bara pröva oavsett tidigare erfarenheter. Jag är nämligen en sån som under min uppväxt tyckt att lammkött smakar kofta och det kan man inte äta.
Som vuxen köpte jag nån fryst köttbit från Irland, lamm och det var verkligen inte gott någonstans. En väldigt skarp smak som tog över helt. Det gick ytterligare några år, 10 kanske innan jag provade igen. Lamm köpt från en gård i närheten av där jag bodde och ja, vad kan jag säga. Det var en helt annan upplevelse. Det var ju gott! Riktigt gott! Så i kväll bjuder jag en skeptiker på lammfärsbiffar med det som är kvar av färskosten jag gjorde tidigare. Jag gör som när jag bakar, tittar i skåpen och blandar i det jag har.
450 g Svenskt lammkött från vårt närområde.
1/2 dl hemgjord färskost
1 röd och en gul lök från vår egen köksträdgård
1 ägg från hönsen
1/2 dl finhackad gräslök, egenodlad
2 msk ajvar, köpt i butik.
2 vitlöksklyftor från köksträdgården
3 msk ströbröd (vi gör egen från gammalt bröd)
3 dl kantareller från skogen
Salt, peppar, liten bit ingefära och några matskedar grönsaksbuljongpulver (hemgjort)
Kantareller, kryddor, lök, ingefära kör jag i matberedaren så det blir finfördelat. Sen steker jag på röran lätt och låter den svalna av innan jag blandar ut den i en bunke med resten av ingredienserna. Sen är det bara att forma biffar, bullar eller hamburgare och steka dem i smör och olja på medelvärme. Jag serverar dem i kväll tillsammans med ris och en kall youghurtsås med vitlök i och hoppas att skeptikern är omvänd när hen går härifrån i kväll.
Trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar