måndag 8 januari 2018

Ett försök till en hårdost.

Alltså det här med ost är ju så himla kul och spännande så jag kunde bara inte hålla mig. Jag köpte 9 liter mjölk, röd mjölk från affären och 1 liter fil hade jag i kylen. Här skulle det göras hårdost! Men se det ville sig inte alls. Mjölken och filen stod
över natten på spisen med lock och mognade och trots att jag värmde upp mjölken enligt konstens alla regler så ville den inte ysta sig ordentligt, den blev flagig och jag märkte att jag inte stängt av plattan... morr! Visserigen så stod spisen bara på tvåan men det var betydligt varmare än 37c i kastrullen. Försökte ändå förtvivlat att skilja ostmassan från vasslen och slevade den nästan på direkten i min ostform som skulle ge mig en ost på runt ett kilo. Hur jag än sen pressade så ville den inte riktigt gå samman och ostmassan förblev en smulig mildare typ av keso och som sådan frös jag in den i mindre förpackningar. Den går ju att använda, men jag ville ju ha ost! Jag försökte utvärdera vad som gått fel och kom fram till att det antingen var temperaturen eller mjölken. Sist hade jag gammeldags mjölk men den har samma fetthalt som den röda, skillnaden är att den gammeldagsa är lågpastöriserad om jag minns rätt. Och denna gång så stod mjölken på plattan och var alldeles för varm. Kanske dog ensymet i vasslen då?


Men jag är ju envis och en gång är ingen gång. Påt igen. Denna gång var temperaturen rätt men nu ville inte ostmassan bilda de fina klart avgränsade snitten när jag skar i den. Jag hade nu två val. Låta allt stå över natten eller slå den snabbt i formen, pressa och hoppas på det bästa. Jag valde det senare denna gång. Hällde av så mkt av vasslen jag kunde och sen ner med ostmassan i formen. Sen satte jag den under hårdpress i över en timme. När jag skulle kontrollera hur ostmassan satt sig så var det bara att konstatera att jag höll i en tygpåse med keso. Inte alls bra med andra ord. Så jag la massan i press igen och tänkte låta den ligga så över natten men sen sent på kvällen så kunde jag inte hålla mig och voila´
Ur tygknytet så trollade jag fram en fin fin ost. Visst nu blev inte sidorna så där släta som jag hade önskat på min hårdost men den håller ihop bra och har definitivt chans att utvecklas till en mogen ost man kan skära med osthyvel så småningom.


Jag har bara saltat lite i ostmassan innan press och när den torkat ett dygn så saltade jag lite till utanpå. I övrigt så är smaken just nu från den större mängden syrlig god fil jag använde och nu när osten torkat i två dygn så har jag penslat den runt om generöst med konjak. Nu får tiden utvisa lite när det börjar bli dags för jordkällaren och om jag ska vaxa in den eller ej. Eftersom det var lite strul även denna gång med att få ostmassan att bryta sig på ett korrekt sätt så kommer jag nästa gång att använda gammeldagsmjölk eller färsk mjölk från kon direkt om jag kan få tag i sådan. Dags att gå igenom mina kontakter på ko-sidan.









Soligt väder, några minusgrader i morse men det lär stiga till närmare nollan under dagen. 



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar