måndag 22 januari 2018

Strandpromenad och enbärsplockning.

Tillbaka till ett av mina favoritställen. En landtunga som sträcker sig ut i det långrunda havet. På båda sidor om vägen så är det strandbete, naturbete för kor och får. På väg ut så här man korna på höger sida om vägen och fåren på den vänstra. Här har de stora områden att beta av och jag kan bara ana att köttet måste bli nåt alldeles extra på dessa saltstänkta beten. Det är också en stor skillnad mellan den marken som betas av korna kontra den som betas av fåren.
På kosidan finns det nästan inga enbuskar men massor av björnbärssnår som dignar om sensommaren, hösten och där fåren betar växer det en i hundratal men knappt en en endaste björnbärsbuske. De få man ser växer tätt inne bland enrissnåren.
Vårt besök denna gång blev till de marker som betas av fåren. Inga djur ute nu men ett väldigt fint område längs med havsbandet att ströva omkring i. Solen vägrade visa sig denna gråmulna dag men landskapet och dagen blir vacker ändå i vinterljuset. Nästan som en sirligt tecknad blyertsteckning med vackra detaljer.
Vi var här för detta, enbär. I år är det kalasmycket bär på enbuskarna här ute. Eller bär, det är egentligen kottar. Men vi säger ju enbär så... Enbär, en gratis krydda bara för dig att plocka om du finner dem. Bäst är på hösten men i år är det så otroligt mycket av dem här i hagen att det gick att skörda även nu. Det är de blå bären som är mogna och de sitter så löst att det är bäst att ta en hink, böja ner grenen och skaka av bären i den. De gröna är omogna och jag vill även ha av dem, de innehåller mer eterisk olja än de blå och ger en lite annan smak i matlagningen. De gröna sitter fast rätt så bra och är svåra att plocka så jag brukar klippa några fullmatade kvistar och ta med mig hem. Det ingår inte i allemansrätten att klippa i träd och buskar så fråga om lov. Jag har tillåtelse och gör det med måtta en gång om året till husbehov.
Vi brukar börja med att ta en skön promenad längs med stranden och jag hoppar som ett barn runt och letar strandfynd. Just denna dag var det lite ont om dem eftersom de mesta täcktes av snö. Men det är skönt att bara gå, varmt klädd med frisk luft i lungorna.
Efter promenaden är det mysigt med en liten fika eller en lätt lunch. Denna gång hade vi med oss varm korv i en termos, bullar och varm choklad. 

Sen är det dags att börja plocka enbär. Vilket är en fantastisk krydda och det finns liksom inget som kan ersätta denna och varför skulle det? Den växer vild i vårt land och är gratis. Enbärsbusken är en riktig tuffing. Den växer på magra ställen och står ofta ut i den karga skärgården. Det är endast honplantan som ger bär och det tar minst tre år innan bären mognar till blått. Först blommar busken och sen när hanplantorna släpper sitt frömjöl så bildar honbusken gröna bär. De gröna bären mognar under tre år och sists åren blir de blå och faller till marken.


Samma bär, två smaker. Förutom att använda enbär i matlagning så kan de användasd i eterisk olja, de är också starkt urindrivande. det går också att göra en god enbärsdricka. Väl värd att plocka med andra ord.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar