tisdag 23 januari 2018

Pussel och pyssel, ett sätt att sysselsätta sig vintertid

Så här års är det inte mycket arbete utomhus förutom att eventuellt skotta snö och se om djuren två gånger per dag så de har det bra. Lite ny fräsch halm emellanåt, mat och vatten så mycket mer pyssel är det inte. Våra fjäderfän
går knappt utanför dörren och jag är likadan. Redan nu så är jag sjukt vintertrött. Något vi roar oss med om kvällarna när vi har tid är att lägga pussel. 1000 bitar är ganska så lagom.
 Det här pusslet har dock mannen lagt helt själv, de tjugotalet bitar jag la räknas inte. Jag har mest suttit med näsan i frökatalogerna och besökt de internet firmor jag brukar handla av på kvällarna under januari. Egentligen så är jag nöjd med de fröer jag har men det är så kul att titta och drömma. Sen har jag upptäckt att jag glömt att köpa spenatfrön!? Hur liksom, det är en gåta och den missen måste åtgärdas. 
Matmässigt så försöker vi nu att leva på det vi har i våra förråd. Allt det vi syltat, saftat och lagt in i det stora skafferiet, i vår jordkällare och i våra frysar. Det finns mycket gott och användbart i de förråden.

Den här burken med picklade morötter var så otroligt god till strimlad savoykål, finstrimlad rödlök och kalkonkorv som frästes på i stekpannan i olja och åts tillsammans med kokt potatis och en generös klick med smör. Mejerier köper vi förstås då vi inte har någon ko eller get. Att burken var från 2016 gjorde ingen som helst skillnad på smaken. Den var lika god som den dan jag la in morötterna. Picklade grönsaker som förvaras i ett skafferi är nog den mest klimatsmarta förvaring man kan ha. Medans dagarna rullar på mot våren och min årstid, då jag lever upp så pysslar jag vidare inomhus  och förbereder det jag kan. I dag planteras en del av tomaterna om för första gången. Några bifftomater (en lokal, namnlös sort jag köpte på en trädgårdsdag) som jag sått tidigt den 27/12. och några San marzano, en av italiens mest populära och använda tomater.En god mattomatr som lämpar sig mycket bra till bla tomatsås och så har den en lång lagringstid. Jag har sätt några frön tidigt och dessa ska stympas på toppskott och tjuvar som ska bli nya plantor. Tomater odlar jag i massor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar