onsdag 14 februari 2018

Den lilla gårdsbutiken, jordkällaren.

Är så glad över denna möjlighet att kunna förvara mat. Potatisen är lika fin som när den stoppades in. Så många jordkällare som fått förfalla i vårt land, ett kulturarv som vi bara kastade åt sidan när frys och kylskåp kom in i husen. Dem är det i dag svårt att klara sig utan men
har man en jordkällare i dag så bör man bevara den och om det går använda den, det är en tillgång! Det kostar ingen el att förvara maten här och den håller sig i flera månader, ja glasburkar i flera år om de konserverats rätt.  I morse tog jag en korg och en liten potatishink och gick till vår "gårdsbutik" och fyllde på. 

1 Flaska svartvinbärssaft 
2 kg potatis, Amandin
1 liten burk med surkål gjord 2016
1 burk med rödbetor
1 stor burk med krispig saltgurka 
1 liten hemgjord delikatessost 

Inne i huset har vi en rätt stor sval eller skafferi där det också är super att förvara mat plus ett stort torrskafferi. Som så ofta i äldre hus och på gårdar så var matförvaring en viktig del innan kylen och frysen och jag älskar att använda dessa faciliteter. Det ligger kunskap bakom dessa byggen och gamla fina beprövade konstruktioner. Så länge vi inte tilläggsisolerar fel eller får andra förhållanden runt eller i en jordkällare så håller dem i många år än. Förr fanns det alltid någon i byn som kunde det här med renovering av jordkällaren och ett byalag kunde snabbt sättas ihop för att hjälpa till. I dag är mycket av sådan kunskap på utdöende, tyvärr. För några år sen vet jag att man kunde söka stöd hos länsstyrelsen för att få lite pengar i samband med renovering av jordkällare. Om det fortfarande gäller vet jag inte men det vore fint tycker jag om fler jordkällare kunde räddas och användas.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar