söndag 25 mars 2018

Årets första korvgrillning och solcellsdiskussioner

En skön dag. Hundträning på förmiddagen och sen åkte grillen fram till lunch. Ett paket korv och ett paket bröd rotades fram ur frysen. Jag rörde ihop en gurkmajonäs av hemmagjord
bostongurka som jag förvarar i jordkällaren och hemgjord majonäs, tack hönsen för alla goa ägg. Mysigt att stå och småprata runt grillen i väntan på att korvarna ska bli färdiga.
Vi pratar mycket nu om framtiden, om vår energiförsörjning. Vilka steg som är de rätta att ta i gårdens utveckling. I sommar så ska vi byta tak. Det är i alla fall planen och då ska det bli solceller i någon form. Att bli helt självförsörjande på el kanske inte går men att utnyttja det tak vi har till nåt mer än bara hålla nederbörden borta känns viktigt. Vi har via vår kommuns hemsida kollat hur mycket sol som faller på våran gård och alla våra tak har en kapacitet att lapa sol som ligger på den röda nivån enligt dreras tabell. Alltså full sol hela dagarna. Så nu diskuterar vi mycket vilken typ av solceller vi ska välja. Det nya är ju fasta takpannor som har inbyggda solceller... eller ska vi välja traditionella solcellspaneler som man skruvar fast utanpå taket.
Det finns ju för och nackdelar med båda två och nu ska vi försöka sätta oss in i vad som blir bäst för oss. Vi kommer att börja med bostadshuset men sen finns det två stora laduhustak och även spinnstugans tak som kan utrustas med solceller. En rätt fin mängd solenergi kommer att kunna plockas ut från detta. Överskottet kan ju också säljas och kanske går man inte med någon vinst men "betalar" på så sätt för den el man brukar då solen inte lyser så starkt här på tex vintern. 
Det är många viktiga beslut som skall tas, det gäller mycket pengar som skall investeras i detta projekt. Att ta sig en funderare kring en varm grill med en go korv i handen är inte helt fel. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar