lördag 10 mars 2018

Hemlagad majonäs.

Nu är det ett flertala ägg varje morgon att plocka hos hönsen. Någon av dem försöker också förtvivlat att börja ruva men jag är obarmhärtig och plockar bort dem, det är för kallt! Vi har värmelampor vi kan hänga upp men jag vill inte ha smått under höns förens
det finns grönt ute så att jag rätt fort kan ha den lilla familjen ute om dagarna i en egen liten bur i solen. Det mår de små bäst av så damerna får gott vänta. Även flera av kalkonhönorna värper nu så jag passade på att slå en enkel majonäs till mina äggmackor i morse. Ja jag gör ju en större sats en så och äggvitan fryser jag in. Fin att göra maräng av senare. Jag använder min "mix och hacka maskin" när jag gör majonäser. Den har en fin vispfunktion och jag har för länge sen passerat stadiet där jag för hand står och vispar in luft i emulsionen. Det gör maskinen så bra. Hos oss blir majonäsen aldrig så där vit som man ser i affären. Eftersom våra djur föds upp på lite annat foder än de som går inomhus hela dagarna så får vi gulor därefter. Hur mycket smör eller olja jag använder så är majonäsen fortfarande gul. Man vänjer sig helt enkelt och nu när jag tittar på vit köpemajonäs så tycker jag den ser konstig ut. 

Skalen spar jag och tar ut till fjäderfäna igen. Cirkeln är sluten.
I min majonäs har jag förutom så många gulor jag kan undvara, salt, smält smör, olja, lite pressad citron eller ättika eller nåt annat jag har hemma som ger syra, lite vitpeppar och ja, det är nog allt. Den blir väldigt god.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar