torsdag 12 april 2018

Den gula löken är i jord.

Ytterligare en bädd med träram blev klar igår. Jag tror väldigt mycket på den här iden. Ju mer jag funderar ju fler fördelar ser jag. I alla fall i min köksträdgård och med mitt sätt att odla. Dessa sektioner är 2 m långa och lätta att hantera för mig. I höst om inget ska planteras i bädden så är det lätt att plocka undan dessa ramar och
vinterförvara dem i något uthus eller under en presenning. Det gör ju slitaget på dem mindre. I år hinner jag inte behandla dem på nåt sätt men annars så går det ju att olja dem tex. En annan fördel med ramar som går att flytta är ju om man vill tömma en bädd, gräva ner nåt i den eller på annat sätt tillföra eller ta bort material. Det är ju svårt att välta en skottkärra över en pallkrage tycker jag. Här kan jag plocka bort sektioner och komma åt bädden ordentligt. 
Två bäddar klara, bara två kvar i denna delen av köksträdgården då. Pinnen i förgrunden är en tomatpåle. Runt den kan man ha 4 tomatplantor som klättrar. 
Och så var det dags för löken att komma i jord. Jag har satt den gula sättlöken i den nyare delen av köksträdgården. I bäddar jag gjorde iordning i höstas. Då la jag ut kartong och på den så har jag haft ut gödsel från djuren, en del rens från köksträdgården, gammalt ensilage och överst gammal halm. Denna bädd är fortfarande lite väl blöt men jag får chansa lite. Ingen mins en fegis heter det ju. Så jag har lyft bort ungefär hälften av täckmaterialet, tills jag kom till ny jord som maskarna ordnat. Sen har jag använt stick-metoden och med en pinne tryckt ner ett litet hål i jorden. Försökt att hålla det lite ytligt så löken inte hamnar direkt i leran och vätan. Jag hade en galet fin skörd förra året med den här metoden, så jag prövar igen. När all lök var satt (1,6 kg) så la jag tillbaks det översta täckmaterialet, halmen. Som var torrare än det övriga. Ett tunt lager bara som lite extra skydd över löken. 
Nu är det bara att vänta och utvärdera denna lökbädd i höst. Bädden är 7 m lång och en knapp meter bred. Löken är satt i dubbelrader och mitten så kommer jag att plantera någon blomma. Förmdligen rosenskära. Den röda löken kommer att sättas i en annan bädd, man får sprida sina risker lite. 
Det har varit blåsigt och kallt hela dan men framåt två snåret så värmde solen ialla fall lite och av att jobba i trädgård blir man varm. Jag avslutade dagens arbete med att skola om de små fåniga stråna som kallas frösådd sparris. Varje sparris skall ha en egen kruka... många krukor blev det.
Hela 80 stycken! De får bo inne i växthuset ett tag till men sen ska de ut någonstans lite skyddat där man inte glömmer bort att vattna dem. Nästa år är de stora nog att få en egen sparrisbädd. Den här strora lådan som ännu inte är iordningställd för årets tomater är perfekt att ha dem i med en duk över på nätterna.

Efter detta så var dagen slut och likaså jag. Man hinner aldrig med så mycket som man tänkt. Men det gör inget för då har man ju nåt roligt att se fram emot i morgon också. Just nu är det den mest hektiska tiden för en självhushållare. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar