Ja det tycker jag. Många av de grönsaker vi odlar är tvååriga och går i blom år två men innan de gör det så sätter de fart efter en lång vinter och växer och producerar nya blad och knoppar som går att äta under några tidiga veckor på våren. Oftast så har man ju
inte så mycket annat som hunnit bli färdigt i trädgården då. I år har jag tillexempel misslyckats med salladen. Jag hade jättefina plantor som jag dragit upp inne, de åts upp i växthuset av möss tyvärr och jag hann inte få igång nya sådder nu innan värmen slog till och sallad gror inte när det är för varmt. Så istället för salladsblad så har vi ätit kålblad från ett par övervintrade plantor. Bladen är mjälla och fina så här på våren innan plantan går i blom.
Kronärtskockor odlas oftast som ettåriga i Sverige, det finns någon sort som anses mer härdig, jag tror den heter Herrgård, men den är svår att få tag i. De flesta brukar börja med att odla Green globe från frö som finns på de flesta fröfirmor. Har man möjlighet att spara dessa plantor på hösten, frostfritt och skyddat så har man en dubbelt så stor planta på våren som ger ännu fler skockor än vad en ung årsplanta ger. I min gamla trädgårdsbok från 1916 (min bibel) Så står det att unga årskockor med fördel ska klippas ner dvs man klipper bort alla blomknoppar så plantan kan ägna det första året till att växa till sig (utveckla ett kraftigt rotsystem) Sen ska de övervintras och år två ge en ordentlig skörd med skockor. Om jag nu inte mins helt fel så ska de två först knopparna på tvååringen klippas bort för att främja fler blomknoppar på plantan. Det var alltså vanligt förr att man övervintrade plantorna men att man nuförtiden odlar sorter som inte år lika härdiga? Nåväl det får bli ett annat inlägg om tappad kunskap och gamla kultursorter och vikten att bevara dessa.
Jag odlar Green globe i år, liksom förra året och tittar man på bilden så ser man hur står skillnad den är på en ettårig planta sådd som frö i januari 2018 och den övervintrade plantan sådd i januari 2017. Mina övervintrade plantor förvarade jag i jordkällaren i år. Jag satte dem i krukor och ställde in dem som de var när det började bli frostvarning ute. De fick lite jord med sig men i övrigt så gjorde jag ingenting. De fick vissna ner där i mörkret. Jordkällaren är frostfri och håller ett par plusgrader på vintern. Det mådde tydligen skockorna bra av för nu när de är planterade i bädden så frodas de och jag hoppas det betyder många goda blomsterknoppar till oss. Missen jag gjorde var att glömma att vattna dem lite där inne i källarmörkret så några strök med, de torkade ut. Sen ska jag komma ihåg att ha bättre koll på dem när våren närmar sig så att jag tar fram dem när de börjar att växa igen, så slipper de första bladen att bli alldeles vita av bristen på solljus. Ett steg kan ju vara att placera dem i växthuset och hålla dem under plast och fiberduk de första veckorna innan man är säker på att frostrisken är över.
En annan gröda som också övervintrar fint här är Mangold. De klarar sig bra i växthuset under lite fiberduk och ev lite plast. När värmen återkommer så sätter de genast igång och producerar nya blad. Jag gillar inte mangold alls egentligen men jag använder de tidiga bladen i brist på annat grönt. När växten tillslut går i blom så är den bara att rycka upp den och lägga "på komposten"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar