I höstas gjorde jag iordning en pallkrage lite slarvigt med vad jag hade hemma eklöv på säck som jag samlat ihop som legat säkert ett år i säcken. Lite gammal jord från ett par krukor, hönsskit + torv, allt lagt i olika lager i pallkragen och sen tryckte jag
ner lökarna, toppade med ensilage och sen senare har de fått färskt gräsklipp. Dessa lökar är från "ap ap ap inte så bra" affärens grönsaksdisk. Vill man vara säker på att inte få in någon form av virus, röta eller andra bakterier som går på vitlök i jorden i sin köksträdgård så köper man kontrollerat utsäde. Detta med lök från affären är en risk, vissa lökar ska visst också vara behandlade med nåt växthämmande hormon så att de inte gror, de från Kina sägs det. Skröna? Jag vet inte men jag tog några lökar som det stod ursprung Spanien på och satte lite från allt annat i en pallkrage. Räknar inte med att sätta vitlök därigen under de kommande åren. Får man sjudomar i jorden så kan den jorden vara smittad för många många år framöver och det är omöjligt att odla fram fin lök där.
Nåväl, jag chansade och satte ett gäng klyftor som skulle ge oss lite tidig färsklök till maten under våren försommaren och pallkragen har levererat. Löken är god, den har växt bra, alltså riktigt bra! Jag beslöt att lämna ett par lökar kvar och faktiskt ha som utsäde i höst eftersom smaken är fin, de ser friska ut och de verkar trivas här på bokbacken. De är riktigt stora och fina dessa köpelökar.
Normalt så skördar jag löken när den har fått tre gulnande blad nerifrån. Då har klyftorna delat sig och de gula bladen är de blad som omsluter klyftorna och skyddar dem vid torkning och lagring. Står de längre i bädden och vissnar mer så börjar de skyddande bladen spricka upp runt klyftorna och de separerar från löken och gör sig reda för att börja gro. Ett sämre läge för lagring alltså. Alla gör på sitt sätt när de skördar sin lök, alla tittar efter sina egna tecken på när det är dags att skörda. Detta sätt som jag använder mig av har jag lärt mig av en amerikansk storodlare av vitlök. Denna gång fick jag höfta lite eftersom jag klippt av de nedersta bladen tidigare och använd i matlagning tidigare. Här fick jag gå på att löken började kännas mjuk i stjälken, lite sladdrig liksom och började lägga sig ner och när jag tog upp en så såg den skördeklar ut.
En trevlig sak är att jag bara vattnat den här löken vid tre tillfällen. Den har växt i en täckodlad pallkrage med mullrikt material och mått super. Täckodling är ett bra sätt att spara på vatten i sina odlingar. Varje gång jag körde ner fingrarna i jorden så har där varit lagom med fukt och löken har ju trivts ypperligt av storleken att döma. Den varma våren och försommaren har självklart också gjort sitt. Det är lite väl tidigt att skörda vitlöken nu. Den ska ju normal upp i mitten av juli- augusti, lite beroendes på sort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar