onsdag 20 juni 2018

Hemgjord glass på egna ägg.

I går kväll så bjöd jag gubben på lite gofika. Nybryggt kaffe och en skål med hemgjord glass. Denna gång med äppel och kanelsmak. Det var
så gott! Och välbehövligt med kall god glass efter att ha stått och lassat flis på säck ytterligare en kväll. Hemgjord glass utan glassmaskin på det allra enklaste sättet gör vi här hemma. Eller en sorts glassich-semifreddo kanske man kan kalla den. Galet god blir den i alla fall.

3 stora ägg
3.5 dl grädde
Socker efter smak
Vaniljsocker om man vill ha det
Den smak man vill ha på glassen i form av färska bär, sylt, kaksmulor, riven choklad, marängströssel... Det man tycker är gott helt enkelt. Tänk bara på att hela bär fryser till en isklump som inte är så angenäm att få i munnen, bättre då att mosa dem eller servera dem bredvid glassen ofrysta.
Eftersom vi äter ur skåpen nu inför nästa skörd så blev det 2 dl äppelsylt med kanel i min glass denna gång. 

Separera ägggulorna från vitorna i varsin bunke. Vitan ska vispas till en lösare märang, med lite socker och gulan luftig som till en sockerkaka, det går fint att även ha lite socker i den. Grädden vispas sen i en tredje bunke med lite socker/vanilj, vänd ner det du vill ha som smakbärare i grädden, i mitt fall blev det då äppelsylt. Vänd sen ner den vispade vitan och gulan tillsammans med grädden. Vänd runt försiktigt med en slev så luften inte går ur smeten. 

Klä in en form med plastfolie eller smörpapper och häll ner smeten i den. In i kylen minst 5-6 timmar , gärna över natten. Sen är glassen klar.

Ät och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar